Varsinkin monet miehet kantavat paineita suorittamisesta ja kumppanin tyydyttämisestä ja pelkäävät kyvyttömyyttään. Molemmat puolisot kamppailevat vuosituhantisten uskomusten ja myyttien kanssa. He yrittävät olla hyviä äitejä, uranaisia, rakastajattaria, isiä, perheen elättäjiä, pehmomiehiä, ritareita, rakastajia ja niin edelleen. Kuitenkin pohjimmiltaan kumpikin kaipaa aitoa rehellistä yhteyttä toiseen.

On myös hyvä tietää, että yksilöt eroavat siinä, miten paljon aikaa tai turvaa he tarvitsevat voidakseen antautua seksuaalisesti. Toiset taas tarvitsevat jännitystä ja vaihtelua kiihottuakseen. Useat naiset tarvitsevat enemmän aikaa kiihottumiseen kuin miehet. Heidän tarvitsee tuntea olevansa rakastettuja ja kokea, että kumppani kohtelee heidän tunteitaan oikein, jotta he voivat antautua seksuaalisesti.

Useat miehet taas kokevat, että on oltava ensin seksuaalista kanssakäymistä, ennen kuin he voivat jakaa niin intiimejä asioita kuin tunteita. Tästä johtuen useissa parisuhteissa ollaankin pattitilanteessa, jossa ei ilmaista tunteita eikä ole seksiä. Tässä tarvitaan molemminpuolista vastaan tulemista.

Ei kannata miettiä liikaa

Kun mietitään liikaa, miten kuuluisi ja pitäisi rakastella, seksuaalisesta kanssakäymisestä tulee pakkomielle. Tällöin joudutaan turhaan oleman yleisesti tunnettujen myyttien ja uskomusten vallassa; ”peniksen koko ratkaisee nautinnon”, ”miehen pitää olla aina valmis”, ”seksissä ratkaisee suoritus tai erilaiset kikat ja temput”, ”miehellä ei saa olla epävarmuuden tunteita, vaan hänen tulee olla voimakas, hallitseva, sillä hellyys ja heikkous ovat epäseksikkäitä”, ”naisen tulee miellyttää miestä, jopa orgasmin teeskentelyyn asti, eikä hän saa olla aloitteellinen”, ”seksi on yhtä kuin yhdyntä”, ”suuseksi ei ole luonnollista, eikä siitä ole lupa nauttia”, ” seksuaalista nautintoa ei saa ilmaista ilmein, elein tai äänin” ja ”ellei nainen laukea yhdynnänliikkeissä ilman klitorishyväilyä, naisessa on jotain vikaa”.

Tällaiset uskomukset ovat yleensä tiedostamattomia. Ne vaikuttavat seksuaaliseen käyttäytymiseemme estäen meitä ilmaisemasta itseämme omimmalla tavallamme. Jos tunnistit joitain näistä itseäsi koskeviksi, onnittele itseäsi ja sanoudu niistä irti, vapaudu toteuttamaan omaa seksuaalisuuttasi kumppanisi kanssa sopivalla tavalla.

Kenenkään ei pitäisi tehdä seksuaalisuuden alueella mitään itseään tai toista vastaan. Yhdessä on hyvä etsiä sitä, mitä toiselta toivoo ja mihin on valmis. Kumpaakin voisi virkistää sellaisten fantasioiden toteuttaminen, jotka usein jäävät vain omaksi salaisuudeksi.

Uskomuksista ja myyteistä voi vapautua

Yksi yleisimmistä molempia haittaavista myyteistä on se, että ”mies on aina valmis seksiin”. Jos miehestä tuntuu, että on pakko olla aina valmis yhdyntään, kokee hän väistämättömästi sattuvan tilapäisenkin epäonnistumisen liian raskaasti. Lohtua voi tuoda ymmärrys, että muun muassa olosuhteilla, omalla vireystilalla ja kumppanin kiihottavuudella on merkitystä. Miehen on hyvä sallia yhdynnän aikana sekä kiihottumisen ja erektion heikentyminen ja tarvittaessa olla valmis rentoutumaan ja juttelemaan välillä.

Jokainen kokee todennäköisesti elämässään hetken, jolloin haluaisi kiihottua seksuaalisesti, mutta se ei onnistukaan. Stressi, väsymys, kiukku tai pelko vaikuttavat helposti sekä miehen että naisen herkkiin seksuaalisiin reaktioihin.

Yleinen luulo on myöskin se, että seksuaalinen halu on ikään kuin valmiina ja ilmestyy kuin taikaiskusta sängyssä. Vastaako tämä arjen todellisuutta? Seksuaalinen halu ei todellakaan ole valmiina olemassa. Se voi tulla, jos sitä kutsuu toisen kanssa antaen mielikuvien kulkea hyväilyjen aikana; avata mielen seksuaalisille mielikuville, fantasioille ja toisen läheisyydelle.

Edellisten lisäksi yleisesti parisuhteita kuormittava myytti on se, että ”kaikki fyysinen kosketus johtaa seksiin”. Tämä väärä kuvitella voi johtaa siihen, että toisen halatessa tai suukotellessa, toinen, yleensä nainen, olettaa että nyt minun pitää olla valmis yhdyntään. Tilanteesta johtuen hän voi aloittaa seksuaaliset kiihotushyväilyt, jotta ”homma” etenisi nopeasti, ja olisi nopeasti ohi, koska ei itse ole siihen valmis.

Moni mies on myös tottumaton fyysiseen hellyyteen ja kiihottuu helposti, minkä nainen tulkitsee yhdyntään pyrkimisenä. Lopputulos on usein kuitenkin pakonomainen yhdyntäyritys, josta kumpikaan ei nauti ja kumpikin jää vaille hyvää tekevää hellyyttä. Tästä tavasta toimia seuraa usein, että parin vuorovaikutuksesta putoaa pois fyysinen kosketus ja aistillinen hellyys.

Pari, joka elää myytin ”pelkkä yhdyntä riittää naisen orgasmiin” vallassa, pettyy usein. Tutkimusten mukaan 70 % naisista tarvitsee riittävästi klitorishyväilyä ja muuta hyväilyä saadakseen orgasmin ennen yhdyntää tai sen aikana.