Huolestuttava seksuaalisen väkivallan muoto leviää netissä

3.5.2017

Kuva: Anna Sastre, Unsplash

Seksuaalinen väkivalta tarkoittaa seksuaalisia tekoja vastoin toisen osapuolen tietoista suostumusta. Väkivallan tekijä ei kunnioita uhrin oikeutta päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.

”Stealthing” eli suomeksi ”häivetekniikka” tarkoittaa kondomin poisjättämistä kesken seksin, seksikumppanin tahdon vastaisesti ja tältä salaa. Netissä on keskusteluyhteisöjä, joissa jaetaan vinkkejä, miten harhautetaan seksikumppania ja jätetään kondomi pois huomaamatta. ”Stealthing”-yhteisöjen verkkokeskusteluissa kerskaillaan näillä kokemuksilla.

”Stealthing” on seksuaalista väkivaltaa, seksikumppanin itsemääräämisoikeuden loukkaamista, luottamuksen pettämistä ja tietoista harhaanjohtamista. Tammikuussa Sveitsissä mies tuomittiin raiskauksesta, koska hän jätti kondomin pois kesken seksin naisen tahdon vastaisesti. Suojaamattomasta seksistä voi seurata ei-toivottu raskaus tai vakava terveyshaitta kuten sukupuolitauti.

Uhrien kokemuksia haastatellut ja tekijöiden verkkokeskusteluja tutkinut Alexandra Brodsky katsoo toiminnan motiiviksi ylimääräisen jännityksen tai voimakkaamman seksuaalisen kokemuksen hakeminen. Tekoja motivoivat myös haitalliset uskomukset oikeudesta toisen kehoon ja vaikeus ymmärtää toiminnan seurauksia toiselle ja itselle.

Ilmiön yleisyys Suomessa ei ole tiedossa. Tilanteet ovat uhreille helposti epäselviä, sillä kondomi voi rikkoutua vahingossa. Tilanteen hahmottamiseen väkivaltana ei uhreilla ole välttämättä sanoja.

 

Lotta Heiskanen
psykoterapian erikoispsykologi, psykoterapeutti

Lähde:

Brodsky, A. (2017). 'Rape-Adjacent': Imagining Legal Responses to Nonconsensual Condom Removal Columbia Journal of Gender and Law, Vol. 32, No. 2, 2017. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2954726