Ahdas esinahka on tila, jossa esinahkaa ei pysty liikuttamaan terskan pintaa pitkin pois terskan päältä ja takaisin päälle. Joillain liikuttaminen onnistuu osittain, joillain ei ollenkaan. Joillain esinahka on kireällä siten, että sen liikuttaminen onnistuu pois terskan päältä sen taakse, mutta ei enää takaisin terskan päälle.

Pienillä pojilla on tavallista, että esinahka on kiinni terskan pinnassa, mutta aikuisella miehellä tämä on harvinaista. Yleensä murrosiän alkaessa ja peniksen kasvaessa irtoaminen tapahtuu, mutta joskus esinahka pääsee venymään ts. joustamaan siten, ettei esinahka irtoakaan terskasta.

Jos esinahan liikkumattomuus ja ahtaus ei haittaa peniksen hyväilystä nauttimista tai esim. yhdyntää, eikä kipuja tai tulehduksia ole, ei esinahan tarvitse irrota terskasta. Poika tai mies voi kuitenkin halutessaan itse venytellä esinahkaa varovasti esim. kylvyn ja erektioiden yhteydessä, kuitenkin siten, että se ei tuota kipua. Venyttelyä voi tehdä päivittäin. Joillain esinahka irtoaa ja löystyy muutamassa kuukaudessa, toisilla taas ei tapahdu välttämättä minkäänlaisia muutoksia.

Joskus ahtaan esinahan seurauksena poika tai mies alkaa pelätä, että esinahka repeää tai niin myös tapahtuu. Pelko saattaa haitata tai estää kokonaan seksistä nauttimisen. Repeytyminen sattuu jonkin verran ja repeämä yleensä vuotaa jonkin verran verta, mutta kovin vaarallista verentulo ei kuitenkaan ole. Hoidoksi riittävät yleensä vesipesua muutama kerta päivässä ja peniksen rasituksen välttäminen. Jos haava ei parane tai tulehtuu, pitää mennä lääkäriin.

Parantuessaan repeämään muodostuu yleensä arpikudosta, mikä saattaa kiristää esinahkaa entuudestaan. Samoin tulehduksen jälkitila esinahassa saattaa kiristää sitä lisää. Ahtaan esinahan seurauksena esinahan ja terskan välistä limakalvoa ei välttämättä pysty pitämään riittävän puhtaana, jolloin terskan ja esinahan limakalvot saattavat tulehtua. Tässä tilanteessa kuten myös arpien kiristäessä esinahkaa kannattaa turvautua lääkärin apuun. Tällöin lääkäri tekee tarpeen mukaan ympärileikkauksen eli esinahan joko osittaisen tai täydellisen poiston.

Jos esinahka poistetaan, saattaa terska olla alussa kovinkin arka ilman suojustaan eli esinahkaa. Terskan limakalvo kuitenkin paksuuntuu jonkin verran tässä uudessa tilanteessa ja sen tuntoherkkyys heikkenee jonkin verran. Maailmassa on miljoonia miehiä, joilta esinahka on poistettu jo lapsena ei-terveydellisistä syistä ja he tulevat peniksensä kanssa toimeen ihan hyvin. Jos esinahka joudutaan poistamaan terveydellisistä syistä, tulee tällaisen peniksen kanssa todennäköisesti paremmin toimeen kuin tulisi ilman poistoa.

Miehen Aika
Väestöliitto
26.7.2010