Raskauden keskeyttäminen eli abortti

Jos haluaa keskeyttää alkaneen raskauden, olisi mahdollisimman pian otettava yhteyttä lääkäriin. Raskauden keskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Raskauden voi keskeyttää erityisen painavasta syystä myöhemminkin, mutta silloin siihen tarvitaan erityislupa.

Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä ja se tarkistetaan aina sairaalassa ultraäänitutkimuksen avulla. Raskauden keskeytys tehdään sairaalassa, jonne saa lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai yksityislääkäriltä. Sairaalassa keskustellaan vielä yhdessä hoitajan ja lääkärin kanssa, jolloin yhdessä päätetään raskauden keskeytystavasta. Tapaan vaikuttaa esimerkiksi raskauden kesto, sekä asiakkaan mielipide. Raskaus voidaan keskeyttää joko lääkkeellisesti tai kaavinnalla. 

Raskauden lääkkeellinen keskeytys

Lääkkeellinen raskauden keskeytys tarkoittaa sitä, että sairaalassa otetaan suun kautta lääke, joka valmistelee kohdunkaulakanavaa raskauden keskeyttämiselle. Lääkkeen oton jälkeen saa lähteä kotiin. Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia, alavatsakipuja ja veristä vuotoa. Sairaalaan palataan 1-2 päivän kuluttua varsinaista keskeytystä varten. Tällöin emättimeen laitetaan tabletteja, jotka aikaan saavat varsinaisen raskauden keskeytymisen: kohtu alkaa supistella ja tyhjentyä verisenä vuotona. Supistukset tuntuvat kuukautiskivuilta. Sairaalassaolo vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan päivään raskauden kestosta ja keskeytyksen onnistumisesta riippuen. Verinen vuoto kestää 1-2 viikkoa, joskus pidempäänkin. Noin 5% lääkkellinen keskeytys ei onnistu täydellisesti tai vuoto jatkuu ja voidaan joutua tekemään uusi keskeytys kaavinnalla. Sairaslomaa tarvitaan yleensä 1-3 vrk. 

Raskauden keskeytys kaavinnalla

Kaavinta tehdään nukutuksessa leikkaussalissa. Kohdunsuuta laajennetaan ja kohtu tyhjennetään imulaitteella. Kaavinta tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä, joka ei yleensä vaadi sairaalassa yöpymistä. Raskauden keskeytyksessä on aina pieni riski, että jonkin syyn vuoksi (esimerkiksi runsas verenvuoto) joutuu jäämään sairaalaseurantaan yön yli. On myös pieni riski joutua kaavintaan uudelleen, jos kohtuun jää raskauskudosta. Sairaslomaa tarvitaan yleensä 1-3 vrk.

Sairaalasta kotiutuminen

Sekä lääkkeellisen keskeytyksen että kaavinnan jälkeen kotiutuessa täytyy mukana olla saattaja. Sairaalasta kotiutuessasi saat tarkat hoito-ohjeet jatkoa varten.

Jälkitarkastus

Hormonaalinen ehkäisy (ehkäisypillerit, ehkäisyrengas tai –laastari) voidaan aloittaa heti keskeytyspäivänä.
Noin kolme viikkoa raskauden keskeytyksen jälkeen on erittäin tärkeää käydä jälkitarkastuksessa terveysasemalla. Samalla otetaan verinäytteestä raskaustesti, jolla tarkistetaan, että kohtu on tyhjentynyt ja raskaus on varmasti päättynyt. Jollei kohtu ole tyhjentynyt, se tyhjennetään sairaalassa kaavinnalla. Jälkitarkastuksen yhteydessä on tärkeää tarkistaa aloitetun ehkäisyn sopivuus.

Mitä raskaudenkeskeytys maksaa?

Raskauden keskeyttämisen hinta vaihtelee käyntien määrän ja keskeyttämistavan mukaan. Rahattomuus ei ole este hoidon saamiselle. Sairaalan sosiaalityöntekijä voi auttaa raha-asioiden selvittämisessä, joten on tärkeä kertoa hoitohenkilökunnalle, mikäli olet huolissasi raskauden keskeytyksen maksamisesta.

Tuki

Raskauden keskeyttämispäätöstä tehdessä älä jää yksin. Tukea saat kumppaniltasi, terveydenhuollon ammattilaisilta, sekä luotettavilta ystäviltäsi. On tärkeää, että päätös raskauden keskeyttämisestä on omasi ja tuntuu senhetkisessä elämäntilanteessasi oikealta.

 

9/12