« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Väestöliitto » Mitä Väestöliitto tekee? » Vaikuttamistyö » Kestävän väestönkehityksen Suomi – Väestöpoliittinen ohjelma

Kestävän väestönkehityksen Suomi – Väestöpoliittinen ohjelma

Kestävän väestönkehityksen Suomi - Väestöliiton väestöpoliittinen raportti 2020

 

Väestöliiton uusi väestöpoliittinen raportti julkaistiin verkkotapahtumassa 8.9.2020. Linkki tilaisuuden tallenteeseen tulee myöhemmin tälle sivulle.


Tapahtumassa kuultiin seuraavia puhujia: 

  • Valtiovarainministeri Matti Vanhanen

  • Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

  • Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta

  • Väestöliiton tutkimusprofessori ja tutkimusjohtaja Anna Rotkirch

  • Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki

  • Suomen ympäristökeskus SYKEn johtaja ja valtiovarainministeriön kansallisen kaupunkistrategian johtava asiantuntija Emma Terämä

  • Eläketurvakeskuksen ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki

  • Tilaisuuden juontaa Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud

Loppuraportti Kestävän väestönkehityksen Suomi käsittelee laajasti Suomen väestön nykytilannetta ja tulevaisuuden suuntaviivoja. Sen asiantuntijaluvut tarjoavat tutkimustietoa ja näkökulmia väestöpolitiikan yksityiskohdista kiinnostuneille sekä väestöpolitiikan suunnittelijoille ja toteuttajille. Asiantuntijalukujen kirjoittajina on joukko Suomen parhaita asiantuntijoita eri väestöpolitiikan aloilta ja tahoilta. Lukujen aiheina ovat muun muassa syntyvyys, kuolleisuus ja terveyserot, maahanmuutto, alue- ja kaupunkipolitiikka, eläkejärjestelmä ja julkinen talous sekä ekologisesti kestävä väestö.

Asiantuntijalukujen lisäksi raportti esittelee Väestöliiton näkemyksiä inhimillisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästä väestöpolitiikasta.


Mikä Väestöpoliittinen ohjelma?

Väestöliitto tuottaa uuden väestöpoliittisen ohjelman vuosien 2018–2020 aikana. Työskentely koostui syksyllä 2019 päättyneestä, yleisölle avoimesta keskustelusarjasta sekä 8.9.2020 julkaistavasta loppuraportista, jossa esitetään asiantuntijoiden näkemyksiä väestöllisistä aiheista ja Väestöliiton suosituksia väestöpolitiikasta.

Haastamme päättäjiä, puolueita, järjestöja ja kansalaisia pohtimaan, mikä on Suomen idea tulevaisuudessa: minkälaista ja minkä kokoista väestöä toivomme, ja miten Suomen väestö voi olla samaan aikaan ekologisesti, inhimillisesti ja taloudellisesti kestävä?

Väestöpolittinen ohjelma toteutetaan yhdessä Työeläkevakuuttajat (Tela) ry:n ja mediakumppaneiden kanssa.

Kysyttävää?
Ota yhteyttä: Tiia Sorsa, Väestöliitto ry, tiia.sorsa(at)vaestoliitto.fi tai p. 0407504249.


MENNEET TILAISUUDET


Euroopan Japani – Kestävästi ikääntyvä Suomi

Keskustelutilaisuus 6.11.2019 klo 16.30
Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki

Syntyvyys laskee Suomessa jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Samaan aikaan elinajanodote jatkaa kasvuaan. Väestö siis vanhenee - mutta millaisin seurauksin? Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia ikääntymisestä seuraa? Mitä konkreettisia muutoksia hyvinvointivaltion rakenteisiin täytyy tehdä, jotta nykyiset ja tulevat sukupolvet voivat kukoistaa?

Näihin kysymyksiin vastattiin Väestöliiton uuden väestöpoliittisen ohjelman viimeisessä keskustelutilaisuudessa Euroopan Japani - Kestävästi ikääntyvä Suomi. Tilaisuudessa valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala, Työeläkevakuuttajat Tela ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Eläketurvakeskuksen ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki ja Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja esittelivät ja kommentoivat väestön ikääntymisen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.

 Keskustelun juonsi Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud.

 


 

European solutions to asylum policies and immigration: Finland’s role

31.8.2019 Main Library's Studio-room (Linnankatu 2, Turku) 10:30–12:00

See the recording of the discussion here

Public discussion on immigration policies is heated. The two extremes - “close the borders” and “let everyone in” - are presented as the only options. Yet, there remains a wide scope of different political solutions for the two major migration issues, those of asylum system and labor migration.

What challenges does the EU asylum system face? What policies are for immigration and integration there in EU and its member states, and what Finland could learn from them? What is decided in the EU-level and what nationally? How do Europeans view these policies, and what is Finland’s role in shaping the policies as the EU presidency begins?

These questions were addressed in the panel discussion European solutions to asylum policies and immigration: Finland’s role where research and expert knowledge met the public opinion. The expert panelists were professor Matthias Lücke from the Kiel Institute for the World Economy, Germany, who heads the pan-European research alliance MEDAM on refugee protection and immigration (www.medam-migration.eu), research associate Anne-Marie Jeannet from European University Institute, visiting specialist Anna-Kaisa Hiltunen from Ministry for Foreign Affairs of Finland, and chief economist Mauri Kotamäki form Finnish Chambers of Commerce. Krista Taubert, the Head of World News and Current Affairs from Yle from the Finnish Broadcasting Company moderated the panel.

Turku Europe Forum's web page.


 

Uppoaako Suomi? Ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tasapainoa etsimässä.

10.6..2019 klo 17-19, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Globaalisti väestö kasvaa, ja maapallon kantokyvystä ollaan syystä huolissaan. Suomen alhaisten syntyvyysennusteiden luulisi siis olevan ilouutisia. Vaan eivätpä olekaan: suomalainen yhteiskunta ja etenkin monet siihen liittyvät talousmekanismit on rakennettu sen oletuksen varaan, että uudet sukupolvet ovat aina suunnilleen edellisten kokoisia. Taloushuolien lisäksi Suomessa ollaan huolissaan myös perheiden hyvinvoinnista, sillä ihmiset toivovat enemmän lapsia kuin saavat. Alhaiseen syntyvyyteen on siis reagoitava jotenkin, mutta miten? Millaisia ristiriitoja ekologista, taloudellista tai sosiaalista kestävyyttä painottavat valinnat aiheuttavat väestöpolitiikkaan, vai aiheuttavatko? Kenellä on vastuu?

Näihin kysymyksiin etsittiin vastausta Väestöliiton ja Helsingin yliopiston järjestämässä keskustelussa Uppoaako Suomi? Ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tasapainoa etsimässä. Panelisteina keskustelussa olivat Helsingin yliopiston lehtori Pasi Heikkurinen, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila, Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula ja Talouspolitiikan arviointineuvoston tutkija Allan Seuri. Keskustelun juonsi Ylioppilaslehden toimittaja Pekka Torvinen. Keskustelun tallenteen voit katsoa täältä.


 

Ytimessä perhe

2.4.2019 Klo 9-11,  Keskustakirjasto Oodi

Kaksi vanhempaa, 1.8 lasta, koira, auto ja omakotitalo. Siinä tyypillinen suomalaisen perheen ihanne vielä 2000-luvun alussa. Nyt ihanne on ainakin lapsiluvun osalta muuttunut radikaalisti, mikä on saanut niin yksittäiset kansalaiset kuin perhe- ja taloustutkijat huolestumaan.

Miksi alhainen syntyvyys on ongelma? Miksi ennen niin ruusuinen pikkulapsiaika on muuttunut pelätyiksi ruuhkavuosiksi? Miten työelämän pitäisi muuttua, jotta työn ja perheen yhteensovittaminen olisi helpompaa?

Näitä kysymyksiä pohdittiin Väestöliiton ja Helsingin Sanomien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Ytimessä perhe. Keskustelijoina olivat Mothers in Business MiB ry:n Annica Moore, Nordean pääekonomisti (ja perhevapaalla oleva isä) Olii Kärkkäinen, THL:n erikoisutkija Johanna Närvi sekä Väestöliiton Toimitusjohtaja Eija Koivuranta. Keskustelun juonsi HS:n Suvi Vihavainen. Katso keskustelun tallenne osoitteessa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006055968.html


6.2. klo 16.30-18: Ympäristödialogeja: Miten lastenhankinnasta tulisi puhua? Syntyvyyttä, väestönkasvua ja ympäristöhaasteita käsittelevän tilaisuuden järjesti Ympäristötiedon foorumi yhdessä Koneen Säätiön ja Maj ja Tor Nesslingin Säätiön kanssa. Tapahtuman tallenne löytyy Ympäristötiedon foorumin sivuilta.

11.2. klo 17.15-19: Sukupuutto-teemailta. Tilaisuuden järjesti Suomalainen Tiedeakatemia. Sukupuuttoa pohdittiin sekä perhetutkimuksen että ekologian näkökulmista. Tilaisuus on osa Tiedeakatemian avointen yleisötilaisuuksien sarjaa. Tapahtuman tallenne löytyy Tiedeakatemian sivuilta.


 

Yksin asuminen ja yksinäisyys

27.11.2018 klo 17-19 Minervatori, Siltavuorenpenger 5A

Katso täältä keskustelun videotallenne ja lue täältä HS:n yksinäisyys-viikon jutut.

Valtaosa meistä asuu yksin jossain elämänvaiheessa. Yksin asumisen mahdollisuus on hyvinvointivaltion saavutus vai onko sittenkään? Millaisia ongelmia yksin asumiseen liittyy? Kuka Suomessa asuu yksin? Ovatko yksin asuvat yksinäisiä, ja miltä yksin asuvien yksinäisyys tuntuu?

Tutkimus ja kokemus kohtaavat Väestöliiton Yksinäisyys-keskustelussa 27.11.2018 klo 1719 Minervatorilla, Siltavuorenpenger 5A, Helsingin Kruununhaassa. Emma Terämä Suomen ympäristökeskuksesta, Annina Lindberg Nyyti ry:stä ja Osmo Kontula Väestöliitosta sekä Niina Junttila Turun yliopistosta pohtivat yksin asumisen ja yksinäisyyden kipukohtia ja miten eri toimijat voisivat näihin vaikuttaa. Keskustelun juontaa Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Vihavainen. Yleisön toivotaan kommentoivan keskustelua aktiivisesti niin paikan päällä kuin twiiteillä.

Paikalle ovat tervetulleita kaikki yksin asuvat, yksinäiset ja heidän läheisensä sekä tutkijat, media ja muut aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Glögitarjoilu.

Tervetuloa!


Maailman syntyvyys

14.11. klo 8.30-10 Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Lue Laura Londenin puhe kokonaisuudessaan sekä blogimme ja uutisemme tapahtumasta.

Tapahtuma Facebookissa

Miksi naiset ympäri maailmaa saavat enemmän tai vähemmän lapsia kuin he haluavat? Mikä on Suomen syntyvyyden tämänhetkinen tilanne? Millainen on miesten rooli? Toteutuvatko lisääntymisoikeudet Suomessa? Entäpä maailmalla? Kuinka Suomen kehitysyhteistyö edistää seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia kehitysmaissa?

Tilaisuuden aikana julkaistava YK:n väestörahaston State of World Population 2018 -raportti keskittyy tarkastelemaan lisääntymisoikeuksien toteutumista ympäri maailmaa ja niiden vaikutusta syntyvyyteen. Raportti korostaa valintojen voimaa: valinnat voivat muuttaa maailmaa ja vapailla valinnoilla on suora yhteys syntyvyyteen sekä perhekokoihin.

Tule kuulemaan vastaus ylläoleviin kysymyksiin sekä keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa! Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

Panelisteina:
Anne-Mari Virolainen, Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri
Laura Londén, UNFPA:n varapääjohtaja
Hanna Sarkkinen, Kansanedustaja (Vasemmistoliitto) ja Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja
Silja Silvasti, Väestöliiton hallituksen varapuheenjohtaja
Anneli Miettinen, Kelan tutkija


Vapaaksi hedelmällisyysahdistuksesta? -paneelikeskustelu 14.11.
Felicitas Mehiläinen järjestää paneelikeskustelun 14.11. klo 17.30 alkaen nykytaiteen museo Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2), jossa käsitellään mm. miten selvitä lastenhankinnan odotusten, vaatimusten ja biologian ristipaineessa.

Asiantuntijakeskustelijat tilaisuudessa ovat Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkärit Tiina Hakala-Ala-Pietilä sekä Tarja Olkinuora, tutkimusprofessori Mika Gissler (THL), tutkimusprofessori Anna Rotkirch (Väestöliitto) sekä Strictly Style -blogin Hanna Väyrynen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty.


30.9.2020 klo 20:35:37