Ensimmäisessä tapaamisessa voi käydä ensin vapaasti kuulumisia läpi ja tutustua toisiin. Kyseiseen tapaamiseen ei myöskään kannatta ladata liikaa odotuksia, sillä tästä varsinainen mentorointiprosessi vasta alkaa. Seuraavissa tapaamisissa voidaan siirtyä johonkin konkreettiseen sisältöön, kuten opiskelu- ja työhistorian läpikäymiseen. Onnistunut tapaaminen on jo esimerkiksi sellainen, joka herättää aktorille ja mentorille enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Aktorista riippuen, kaikki yleiset tilat eivät välttämättä ole sopivia ikään, sukupuoleen tai siviilisäätyyn nähden. Kannattaa siis yhdessä miettiä sopivia paikkoja paritapaamisille, sijainnin, ympäristön ja budjetin mukaan. Muista rohkeasti kysyä aktorisi mielipidettä tapaamispaikoista.

Seuraavassa tehtävässä annettaan vinkkejä ja käydään läpi hieman pohdintaa omista mentorointiprosessin motiiveista ja tavoitteista, joita kannattaa käydä yhdessä tai yksin läpi, joko ensimmäisellä tapaamiskerralla tai ennen sitä. Käykää läpi suullisesti ja kirjatkaa ylös mahdollisia mietteitä keskustelustanne.

 

Tehtävä 1: Vinkkejä ja pohdintaa aktorille ja mentorille ensimmäiseen paritapaamiseen

 • Mentorille:

  • Mieti miksi olet mukana mentoroinnissa?

  • Mieti mitkä ovat vahvuutesi mentorina?

  • Luota itseesi, sinulla on annettavaa. Mieti omia saavutuksia ja onnistumisiasi. Kuinka olet päätynyt tilanteeseen jossa olet nyt?

  • Kerro myös epäonnistumisistasi.

  • Haasta aktorisi ja innosta ajattelemaan positiivisesti.

  • Ole realisti, kerro rehellisesti asioista, mutta tsemppaa unelmoimaan!

  • Auta aktoria oivaltamaan, kannusta!

  • Olet aktoriasi ja hänen tavoitteitaan varten, anna tarvittaessa tilaa aktorille. Kysy ja varmista.

  • Käytä selkokieltä, kuvaile asiat auki. Suomalaisen työelämän itsestäänselvyydet eivät välttämättä avaudu aktorille.

 • Aktorille:

  • Mieti miksi olet mukana mentoroinnissa?

  • Mitkä ovat tavoitteesi tulevaisuudessa?

  • Mentorisi on sinua varten, kysele aktiivisesti.

  • Jokainen keskustelu on arvokas, kuinka voisit valmistautua etukäteen?

  • Kirjaa ylös oivalluksiasi.

  • Ole avoin uusille ajatuksille

  • Ole kärsivällinen, tavoitteiden saavuttaminen vie aikaa!

Tehtävä 2: Mistä lähteä liikkeelle, eli viisi kysymystä pohdittavaksi

Mentorointiprosessin alussa on hyvä käydä läpi hieman itsereflektiota. Miettikää ja keskustelkaa yhdessä mitä osaamista, toiveita tai tavoitteita aktorilla on elämältään, työltään tai tulevaisuudeltaan juuri nyt. Missä aktori on hyvä? Missä aktori kaipaa tukea tai kannustusta? (Aktori pohtii mentorin avulla)

1. Mitä osaan? (ks. myös Oppitunti 6)

Mitä osaamista sinulla on? Missä osaamisalueissa olet hyvä?: Osaamista voi olla monenlaista, kuten työkokemuksen kautta tullut osaaminen, ammattispesifit tiedot ja taidot, vuorovaikutusosaaminen, projektiosaaminen, tietotekniset taidot, kielitaito, muu kokemusosaaminen esim. opiskelu, järjestökokemus, luottamustoimet, harrastukset.

Mitkä ovat vahvuutesi?: Mistä olet saanut kiitosta läheisiltäsi, ystäviltäsi tai työkavereiltasi? Millaista palautetta olet saanut kollegoilta, esimiehiltä?
 

2. Mitä Haluan?

Mikä sinulle on tärkeää, mitkä ovat sinun arvosi?: Arvot ovat ajattelun perusta. Ne ovat asioita, joista et halua luopua ja joiden eteen olet valmis tekemään töitä. Omien arvojen tunnistaminen on olennaista, jotta olisi helpompi toteuttaa ja tavoittaa itselle tyydyttäviä päämääriä elämässä. Listaa itsellesi viisi tärkeintä asiaa ja laita ne tärkeysjärjestykseen.

Mikä sinua motivoi?: Pohdi, mikä sinua kiinnostaa ja millaisista asioista innostut tai saat inspiraatiota. millainen työ, työympäristö tai työyhteisö motivoi sinua eniten? Entä työn sisältö tai työtehtävät? Miten tärkeää on sinulle kehittyä työssäsi?
 

3. Mihin sovellun?

Minkälainen työ sinulle mielestäsi soveltuu parhaiten? Millaisissa työtehtävissä viihdyt? Teetkö mielelläsi töitä yksin vai onko sinulla tärkeää että on työkavereita ympärilläsi? Haluatko tehdä työtä asiakkaiden hyväksi? Sopiiko sinulle paremmin asiantuntijatyö, käytännön tai luovan alan työ? Vai kenties esimiestyö tai johtaminen?
 

4. Millainen elämäntilanteeni on?

Perhe, ystävät, henkilökohtainen talous ja terveys on hyvä ottaa huomioon, kun miettii työhön tai opiskeluun liittyviä ratkaisuja. Kannattaa pohtia oletko esimerkiksi valmis muuttamaan toiselle paikkakunnalle tai tekemään työmatkoja? Minkälaiset työajat sinulle sopivat?
 

5. Mitä odotan tulevaisuudeltani?

Kun sinulla on jokin tavoite, voit alkaa tekemään toimintasuunnitelmaa. Mieti, millainen on unelmatyösi ja mitä se pitää sisällään? Milloin haluat olla tavoitteessasi ja mikä on ensimmäinen askel? Kenen tukea tai apua tarvitset tavoitteen toteuttamiseksi?

 

Ilmaisia kohtaamispaikkoja 

 • VARAAMO, Kaupungin kirjastot pääkaupunkiseudulla (Espoo, Helsinki, Vantaa) ‘’Varaamosta voit varata julkisia tiloja ja laitteita omaan käyttöösi’’ https://varaamo.hel.fi/
   
 • Tiedekulma ’’…uudet monipuoliset tilamme innostavat pistäytymiseen, yhdessä oppimiseen, äänekkääseen ryhmätyöskentelyyn ja mielenkiintoisiin kohtaamisiin. Voit varata tiloja työskentelyyn tai tapahtumiin, ottaa loosin tai pöydän vapaasti haltuun tai vain tulla katsomaan, mitä talossa tapahtuu.’’ Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma
   
 • Musiikkitalon kahvila’’Avara ja valoisa Musiikkitalon kahvila on suosittu tapaamispaikka. Tänne voit tulla ystävien tai perheen kanssa viettämään aikaa tai työskentelemään rauhallisessa ympäristössä.’’Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki https://www.musiikkitalo.fi/fi/toimipisteet/kahvila
   
 • Sanomatalon alakerta, ’’Sanomatalon ensimmäinen ja toinen kerros ovat pääosin yleisölle avointa, katettua sisätilaa. Mediatorilla kiinteä katsomorakennelma ja videoseinä, jossa tarjoillaan Sanoman omia sisältöjä. Tilan ideana on kaupunkilaisten ja median kohtaaminen. Tila taipuu suuriin ja pieniin kohtaamisiin massatapahtumista palavereihin, kahvihetkiin ja työntekoon.’’ Töölönlahdenkatu 2, 00100 Helsinki https://sanoma.fi/tietoa-meista/sanomatalo/