Tuplaehkäisy on paras tapa ehkäistä sekä raskautta että seksitauteja.

Ehkäisymenetelmät

Ehkäisyä on olemassa monenlaista; niin raskauden, seksitautien kuin pahanmielen ehkäisyäkin. Kaikissa näissä auttaa etukäteen tilanteisiin varautuminen ja riskitilanteiden välttäminen. Lisäksi tarvitaan tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä ja taitoa käyttää niitä. Myös niistä asioista pitää olla tietoa, jotka eivät ehkäise raskautta ja seksitauteja. Tietoa siitä, mikä ei ole ehkäisyä.

Ensisijainen ehkäisymenetelmä on aina kondomi, sillä se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti myös raskauden. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä. Kondomista voi leikata tarvittaessa myös suuseksisuojan naisen sukupuolielimiä suojaamaan. Tietoa kondomista.

Jälkiehkäisytabletti ei ehkäise seksitauteja. Se kannattaa kuitenkin muistaa, jos raskaudenehkäisy ei onnistu tai toimi odotetulla tavalla tytön ja pojan välisessä sekstilanteessa. Lisää jälkiehkäisytableteista.

Tytön ja pojan välisissä yhdynnöissä, tehokkainta ehkäisyä on tuplaehkäisy. Tämä tarkoittaa, että kondomin lisäksi on käytössä jokin muu raskauden ehkäisymenetelmä, esimerkiksi e-pillerit. Kun yhdynnät ovat säännöllisiä ja kumppani pysyvä, kondomin käytöstä voidaan luopua. Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä seksitautitesteissä. Lisää seksitautitestauksesta ja kondomista luopumisesta.

Kun seksitauteihin liittyvät näkökulmat on otettu huomioon, tytön ja pojan välisessä suhteessa täytyy huolehtia raskauden ehkäisystä, ellei raskautta toivota. Tällöin tulee usein kyseeseen jokin hormonaalinen ehkäisymenetelmä, jotka ovat luotettavia ja tehokkaita raskauden ehkäisyssä. Tietoa muista yhdistelmäehkäisymenetelmien hyödyistä ja haitoista.

Yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat hyvin raskaudelta, kun ne muistaa ottaa säännöllisesti. Niitä voidaan käyttää myös kuukautisvaivojen ja iho-ongelmien hoitamiseen. Tietoa yhdistelmäehkäisypillereistä.

Ehkäisylaastari on iholle kiinnitettävä lääkelaastari, josta imeytyy ihon kautta samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä suun kautta otettuna. Lisää ehkäisylaastarista.

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen, ja siitä imeytyy emättimen limakalvojen kautta elimistöön samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä. Lisää ehkäisyrenkaasta.

Ne, jotka eivät voin käyttää syystä tai toisesta johtuen yhdistelmäehkäisyvalmisteita, voivat yleensä ehkäistä raskautta minipillereillä tai muilla keltarauhashormonivalmisteilla. Tietoa minipillereistä.

Ehkäisykapseli asennetaan käsivarren ihon alle. Se sisältää samaa keltarauhashormonia kuin minipillerit, ja sen ehkäisyteho säilyy merkistä riippuen kolmesta viiteen vuotta. Tietoa ehkäisykapselista.

Kierukka on pieni t-muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Kierukat sopivat myös nuorille ja synnyttämättömille naisille. Tietoa kupari- ja hormonikierukasta.

Sterilisaatio on lopullinen raskauden ehkäisymenetelmä. Sen lopullisuuden vuoksi se ei ole nuorten ehkäisymenetelmä. Sterilisaatio voidaan tehdä sekä miehelle, että naiselle. Lisää sterilisaatioista.