Lääkäri asettaa kierukan kohtuun, joka on yleensä melko nopea toimenpide.
Hormonikierukka ja kuparikierukka.

Ehkäisykierukoita on kahdenlaisia

Hormonikierukka

Hormonikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Siitä vapautuu kohtuun keltarauhashormonia, joka muuttaa kohdunkaulan liman paksummaksi, jolloin siittiöiden liikkuminen kohdussa ja munatorvissa vaikeutuu. Hormonikierukka on luotettavin raskauden ehkäisymenetelmä ehkäisykapselin lisäksi.

Hormonikierukoita on markkinoilla kolme. Niiden käyttöajat ovat 3-7 vuotta. Kaksi näistä ovat hieman pienempiä ja ne on suunnattu etenkin tytöille ja nuorille naisille. Kuitenkin kaikkia hormonikierukoita voidaan käyttää nuorilla lääkärin arvion mukaan.

Hormonikierukat vähentävät usein kuukautisvuodon kestoa ja määrää sekä kuukautiskipuja.

Kuparikierukka

Kuparikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Kuparikierukan tarkkaa vaikutustapaa ei tiedetä. Ilmeisesti se heikentää siittiöiden pääsyä munatorviin munasolua hedelmöittämään.

Kuparikierukkaa voivat käyttää synnyttäneet ja synnyttämättömät naiset. Kuparikierukkoja on Suomessa markkinoilla kolmea erilaista. Kuparikierukka ehkäisee raskaudelta viisi-kymmenen vuotta.

Joskus kuparikierukka asennetaan jälkiehkäisyksi.

Kuparikierukka sopii myös nuorille. Se sopii esimerkiksi niille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi.

Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuodon määrää ja kestoa sekä kuukautiskipuja.

Lääkäri asettaa kierukan kohtuun

Lääkäri kirjoittaa reseptin kierukoita varten. Jotkut kunnat tarjoavat myös maksuttomana kierukoita nuorille. Voit varata ajan lääkärille terveysasemaltasi tai paikkakuntasi ehkäisyneuvolasta. Voit myös käydä juttelemassa ehkäisyasioista oman koulusi terveydenhoitajan kanssa. Lisää lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta.