Ehkäisytabletteja on valtava määrä erilaisia, joten myös niiden käyttötavat voivat erota toisistaan.

Ehkäisytabletteja on erilaisia

E-pillereistä puhuttaessa on syytä muistaa, että niitä on monenlaisia. Kaverin e-pillereiden käyttötavat voivat siis poiketa täysin siitä, mihin olet itse tottunut.

Markkinoilla on yhdistelmäehkäisypillereitä, jotka sisältävät estrogeenia ja keltarauhashormonia, sekä minipillereitä, jotka sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Jo yhdistelmä e-pilleristä on monenlaisia variaatioita, joten on hyvä olla tarkkana ja lukea e-pillereiden käyttöohjeet ennen niiden aloittamista. Lisää yhdistelmäehkäisytableteista ja minipillereistä.

Ehkäisypillereiden käyttö yleensä aloitetaan ensimmäistä kertaa ottamalla pillerit kuukautisvuodon ensimmäisenä päivänä. Näin varmistetaan, ettei pillereitä aloiteta raskauden aikana. Tällöin ehkäisyteho on voimassa heti ensimmäisen pillerin jälkeen.

Pillerit voidaan aloittaa myös muussa vaiheessa kuukautiskiertoa, mutta tällöin suositellaan lisäksi kondomin käyttöä tai yhdynnästä pidättäytymistä seuraavan seitsemän päivän ajan. Kun pillerit aloitetaan keskellä kiertoa, pillereiden ehkäisytehoon voidaan luottaa vasta viikon käytön jälkeen. Tällöin myös raskauden mahdollisuus on poissuljettava raskaustestillä ennen pillereiden aloittamista.

Ehkäisypillerit tulee ottaa säännöllisesti

Onpa ehkäisypilleri millainen tahansa, niin se kannattaa ottaa aina suunnilleen samaan aikaan päivästä. Näin se toimii parhaiten raskauden ehkäisyssä ja tällöin sen ottamisesta tulee tapa, jolloin sen ottamisen muistaa myös paremmin.

Jos e-pilleri joskus unohtuu alle 12 tunnin viivästymä ei vaikuta sen luotettavuuteen. Jos e-pilleri unohtuu ottaa ja viivästymä on yli 12 tuntia tavanomaisesta ottamisajasta, tai henkilö oksentaa tai ripuloi 3-4 tunnin sisällä pillerin ottamisesta, niin tilapäinen kondomin käyttö lisäehkäisynä seitsemän seuraavan vuorokauden ajan on tarpeen. Oman pillerimerkin tuoteselosteesta löytyvät tarkemmat ohjeet, miten tällaisissa tilanteissa tulee toimia. Epäselvässä tilanteessa voi myös aina kysyä neuvoa lääkäriltä tai ehkäisyneuvolasta.