Yhdistelmäehkäisytabletit

Yhdistelmä e-pillereissä estrogeeni ja keltarauhashormoni ehkäisevät munasolujen kehittymisen ja paksuntavat kohdunkaulan limakalvoa niin, että siittiöiden on vaikea päästä kohtuun. Koska munasolun kehittyminen munasarjoissa estyy, ei siittiön ole myöskään mahdollista hedelmöittää sitä.

Yhdistelmäpillereitä käytetään myös kuukatisvaivojen ja iho-ongelmien hoitoon. Tietoa yhdistelmäehkäisymenetelmien hyödyistä ja haitoista.

Yhdistelmä ehkäisytabletti otetaan päivittäin aina suunnilleen samaan aikaan. Itse voi valita, mikä aika päivästä on sopivin.  Eri merkeillä on erilaiset käyttötavat. Osassa merkeistä pillereitä otetaan 21 päivän ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Monessa merkissä on pilleriliuskan loppuosassa lumetabletteja, eikä mitään taukopäiviä kuulu koskaan pitää. Jos olet epävarma, miten pillereitäsi käytetään, lue pakkauksessa oleva ohje tai kysy ehkäisyneuvolasta.

Yhdistelmäehkäisypillereitä on useita merkkejä

Ehkäisypillereiden käyttötavoissa on myös eroja. Mikäli e-pillereitä muistetaan käyttää oikein ja säännöllisesti, ne ehkäisevät raskautta koko kierron ajan, myös taukoviikolla jos sellainen valmisteessa on. Kondomia ei tarvitse siis käyttää, ellei ole tarvetta suojautua myös seksitaudeilta.

Taukoviikon tai lumetablettien aikana alkavat kuukautiset. Uusi pillerilevy tulee aloittaa, kuten pillereiden käyttöohjeissa on neuvottu, vaikka kuukautisvuotoa vielä tulisikin. Jos e-pillereitä käyttäessä kuuluu pitää taukoviikko aina pillerilevyjen välissä, niin se ei saa koskaan venyä yli seitsemän vuorokauden mittaiseksi.

Ehkäisypillereitä varten tarvitset reseptin lääkäriltä. Osa kunnista tarjoaa nuorille ehkäisypillereitä myös maksutta. Voit varata ajan terveysasemalta tai paikkakuntasi ehkäisyneuvolasta ehkäisynaloitusta varten. Voit myös käydä juttelemassa ehkäisyasioista koulusi terveydenhoitajan kanssa. E-pillerit hankitaan apteekista reseptiä vastaan. Lisää  lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta.