Ehkäisyvaihtoehtoja eivät ole

Huom! Osa näiden sivujen sisällöistä avautuu uuden Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin.

Keskeytetty yhdyntä

Jo ennen siemensyöksyä miehen peniksestä erittyy liukastetta, "touhutippoja". Tämä kehon oma liukuvoide voi sisältää siittiöitä. Vaikka yhdynnässä ei siemensyöksyä tapahtuisikaan, on siis mahdollista, että siittiösolu on hedelmöittänyt munasolun.

Keskeytetty yhdyntä ei ehkä ole muutenkaan kovin mukavaa; koko ajan täytyy olla varuillaan, eikä tilanteesta voi täysin nauttia.

”Varmat päivät”

Varmoja päiviä raskauden ehkäisyyn ei ole. Nuorella naisella ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi tapahtua epäsäännöllisessä rytmissä. Tämän vuoksi niin sanotut varmat päivät ovat erittäin epävarma keino suojautua raskaudelta. Tietoa raskauden alkamisesta.

Spermisidit, eli ehkäisyvaahdot yksin käytettynä

Spermisidit ovat emättimeen laitettavia vaahtoja, voiteita, geelejä tai puikkoja. Niiden sisältämä aine tuhoaa siittiöitä.

Melko huonon ehkäisytehon vuoksi spermisidejä ei tulisi koskaan käyttää yksinään, vaan aina jonkin muun ehkäisymenetelmän, kuten kondomin kanssa. Jos kondomi rikkoutuu, niin spermisidistä huolimatta, tulee ottaa myös jälkiehkäisytabletti. Tietoa jälkiehkäisystä. Lue myös Jälkiehkäisy on tarkoitettu hätätapausten varalle.

Jälkiehkäisy yksin käytettynä

Jälkiehkäisyä ei koskaan saa käyttää ensisijaisena ehkäisymenetelmänä. Sen käyttö on järkevää silloin, kun muu ehkäisy itsestä riippumattomista syistä pettää.

Jos jälkiehkäisyn tarve on enemmän kuin kolme kertaa vuodessa, kannattaa mennä juttelemaan aiheesta terveysasemalle, ehkäisyneuvolaan, kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luo. Tietoa raskauden ehkäisymenetelmistä.