Papa-näyte

Tytöiltä ja naisilta otetaan tarvittaessa papa-näyte eli gynekologinen irtosolunäyte. Näytteestä etsitään solumuutoksia, jotka voivat viitata tulehdukseen tai syövän esiasteeseen. Lue HPV:stä.
Näytettä otettaessa lääkäri tai hoitaja raaputtaa puulastalla pintasolukkoa emättimestä ja kohdunsuulta sekä pienellä harjalla kohdunkaulasta. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä alavatsalla. Joskus voi esiintyä pientä tiputteluvuotoa näytteenoton jälkeen.
Papa-näyte ei siis ole sama asia kuin gynekologinen tutkimus, jonka lääkäri tekee esimerkiksi ehkäisyseurantakäyntien yhteydessä. Papa-näytteestä ei tutkita seksitauteja, vaan ne testit täytyy ottaa erikseen.

Vastausta ei tarvitse pelätä

Kun näyte otetaan säännöllisesti, voidaan mahdollisiin muutoksiinkin puuttua ajoissa. Nuorella naisella tulos on useimmiten täysin normaali ja lievät muutoksetkin paranevat lähes aina itsestään.

Papa-näytettä ei yleensä tarvitse ottaa alle 20-vuotiaalta. Ensimmäisen Papa-näytteen jälkeen seuraavat näytteet otetaan yleensä 2-3 vuoden välein.