Raskauden keskeytys eli abortti

Jos haluaa keskeyttää alkaneen raskauden, tulisi lääkäriin ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Raskauden keskeytys eli abortti tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Raskauden voi keskeyttää erityisen painavasta syystä myöhemminkin, mutta silloin siihen tarvitaan erityislupa.

Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä ja se tarkistetaan aina sairaalassa ultraäänitutkimuksen avulla.

Raskauden keskeytys tehdään sairaalassa, jonne saa lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai yksityislääkäriltä. Sairaalassa keskustellaan vielä yhdessä hoitajan ja lääkärin kanssa, ja päätetään yhdessä raskauden keskeytystavasta. Tapaan vaikuttavat muun muassa raskauden kesto sekä asiakkaan mielipide. Lisaa raskauden kesketystavoista. 

Sinulla on oikeus keskusteluapuun ja tukeen

Älä jää yksin tehdessäsi raskauden keskeyttämispäätöstä. Tukea voit saada kumppanilta, terveydenhuollon ammattilaisilta, lähiaikuisilta ja ystäviltä.

Vanhemmille tai jollekin turvalliselle aikuiselle olisi hyvä kertoa raskaudesta mahdollisimman pian, jotta saisit tukea tehdessäsi vaikeaa päätöstä. Jos raskaudesta kertominen vanhemmille tuntuu vaikealta, voi pyytää esimerkiksi hoitohenkilökuntaa avuksesi asiasta kertomiseen.

Jälkitarkastus on erittäin tärkeä

Noin kolme viikkoa raskauden keskeytyksen jälkeen on erittäin tärkeää käydä jälkitarkastuksessa terveysasemalla. Samalla otetaan verinäytteestä raskaustesti, jolla tarkastetaan, että kohtu on tyhjentynyt ja raskaus on varmasti päättynyt. Jollei kohtu ole tyhjentynyt, se tyhjennetään sairaalassa kaavinnalla.

Jälkitarkastuksen yhteydessä on tarkistetaan aloitetun ehkäisyn sopivuus.

Mitä raskaudenkeskeytys maksaa?

Raskauden keskeyttämisen hinta vaihtelee käyntien määrän ja keskeyttämistavan mukaan. Rahattomuus ei ole este hoidon saamiselle. Sairaalan sosiaalityöntekijä voi auttaa raha-asioiden selvittämisessä, joten on tärkeä kertoa hoitohenkilökunnalle, mikäli olet huolissasi raskauden keskeytyksen maksamisesta.