Vanhemmuuteen tarvitaan tukiverkkoja

Jotkut haluavat jo nuorena vanhemmiksi. Usein teinivanhemmuus ei ole kuitenkaan tietoinen valinta. Nuoren raskaus on melko usein suunnittelematon.

Ensimmäinen reaktio raskauteen on usein järkytys. Oman pärjäämisen ja elämäntilanteen lisäksi huolena on usein se, mitä omat vanhemmat, sukulaiset ja ystävät sanovat. Tukiverkosto on todella tärkeä jo siinä vaiheessa, kun mietitään, jatketaanko raskautta.

Raskauden aikana on aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Nuorelle äidille ja isälle hyvä tukiverkosto on erityisen tärkeä vauvan synnyttyä. Vauvan tulo muuttaa paljon; koulu saattaa keskeytyä, on vastuu vauvan hyvinvoinnista, toimeentulokin on usein niukkaa. Muilla saman ikäisillä elämä on toisenlaista.

Sosiaalinen tuki omalta perheeltä ja ystäviltä on tärkeää, mutta myös taloudellista tukea on saatavilla. Lisätietoja ja vertaistukea voi käydä etsimässä esimerkiksi nuoret äidit -verkkosivuilta.

Vauva adoptoitavaksi

Jollei voi tai halua itse kasvattaa lasta eikä tehdä raskauden keskeytystä, voi vauvan synnyttää ja luovuttaa synnytyssairaalassa muiden lapseksi. Adoptiossa lapselle etsitään uusi koti ja vanhemmat.

Adoptiovanhemmat ovat useimmiten sellaisia, jotka eivät jostain syystä voi saada omaa biologista lasta. Adoptiovanhemmiksi ei kelpaa kuka tahansa, vaan heidän kykynsä pitää huolta lapsesta tutkitaan tarkasti.

Tietoa adoptiosta saa äitiysneuvolasta ja sosiaaliviranomaisilta.