Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Seksitaudin tarttumista voi ehkäistä käyttämällä kondomia ja niiden toteaminen tapahtuu luotettavasti ainoastaan seksitautitesteillä.

Seksitaudit, eli sukupuolitaudit

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Siis jos on seksiä ilman kondomia. Seksitauteja ovat:

Seksitautitestaus

Osa seksitaudeista ei aiheuta mitään oireita. Oireista tai oireiden puuttumisesta seksitautitartuntaa ei voi päätellä. Kenestäkään ei voi myöskään päätellä päältä päin, onko hänellä seksitauti vai ei. Jos on ollut riskitilanteessa, kuten suojaamattomassa yhdynnässä, kannattaa käydä seksitautitesteissä noin viikon kuluttua yhdynnän jälkeen. Tietoa seksitautien tarttumisesta.

Ilmaisiin seksitautitesteihin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen. Yliopisto- ja keskussairaaloiden yhteydessä toimii myös sukupuolitautien poliklinikoita, joissa testataan ja hoidetaan seksitauteja. Lääkäreitä ja hoitajia sitoo vaitiolovelvollisuus, eli käynneistä ei mene tietoa nuoren asiakkaan kotiin. Testauspaikkojen yhteystietoja.

Kaikkia seksitauteja ei voida todeta testeissä, vaan ne todetaan vasta oireiden ilmaannuttua. Tällaisia seksitauteja ovat kondylooma eli visvasyylä, sekä herpes. Kondylooma ja herpes todetaan näkyvien muutosten perusteella ja tarvittaessa ne varmistetaan laboratoriokokeilla.

Jos seksitauti jää hoitamatta, se jatkaa leviämistään

Seksitauti on tärkeää hoitaa, sillä hoitamattomiin tauteihin liittyy omat riskinsä. On tärkeää hoitaa seksikumppani samanaikaisesti ja ilmoittaa tartunnasta kaikille seksikumppaneille. Näin mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua.

Osa seksitaudeista on hoidettavissa antibioottikuurilla. Joitakin tauteja ei voida kokonaan parantaa, vaan niitä hoidetaan oireita lievittävillä hoidoilla. Lääkitys on ilmainen mm. klamydiaan, tippuriin ja HIV-tulehdukseen. Kondylooman ja herpeksen hoitamiseen tarkoitetut lääkkeet asiakkaan tulee kustantaa itse.

Jos itsellä tai kumppanilla on ollut joskus seksiä ilman kondomia, niin kondomia ei kannata jättää pois, ennen kuin molemmat ovat käyneet seksitautitesteissä. Tällöin kondomin käytöstä luopuminen on hieman turvallisempaa. Näin vältytään ongelmilta jatkossa ja saadaan todettua sekä hoidettua mahdolliset seksitaudit. Kondomin voi jättää pois seksitilanteista vasta seksitautitestien tulokset saatuaan.

Kontrollinäyte on syytä ottaa muutaman viikon kuluttua seksitaudintaudin hoitamisen jälkeen. Varmistustestin tuloksen eli kontrollivastauksen tulemiseen asti kannattaa pidättäytyä seksistä tai ainakin huolehtia äärimmäisen hyvin kondomin käytöstä. Seurustelusuhteessa olevilta kannattaa ottaa kontrollinäyte samana päivänä. Vasta kun molemmat ovat saaneet testien vastaukset, voidaan jättää kondomi pois seksitilanteista.