B- ja C-hepatiitti

Hepatiitti B

Hepatiitin eli maksatulehduksen, eräs aiheuttaja on hepatiitti B –virus. Hepatiitti B on yleinen tauti maailmalla. Se tarttuu helpoimmin veren välityksellä esimerkiksi likaisista neuloista ja ruiskuista. Se tarttuu myös suojaamattomassa emätin- ja peräaukkoyhdynnässä sekä suuseksissä. Lapsi voi saada viruksen synnytyksen yhteydessä, jos äiti on B-hepatiitin kantaja.

Hepatiitti B:ltä ja muilta seksitaudeilta voit suojautua käyttämällä aina ja koko yhdynnän ajan kondomia. Muista käyttää kondomia myös suuseksissä.

Vähäoireiset tai oireettomat tapaukset ovat yleisiä

Oireista ja niiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko mahdollisesti saanut B-hepatiitin vai ei. Ainoa tapa selvittää asia, on käydä seksitautiteissä.

Hepatiitti B todetaan verikokeiden perusteella. Taudin itämisaika, eli aika, joka kuluu tartunnasta varsinaisen tulehduksen puhkeamiseen, on pitkä, jopa puoli vuotta. Verikoe otetaan kahden-kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Koe toistetaan myöhemmin, mikäli tarttumisriski on ollut suuri.

B-hepatiitin oireita voidaan lievittää lääkehoidoilla

Hepatiitti B-virukseen ei ole tehoavaa hoitoa, mutta lääkkeillä voidaan lievittää sairauden oireita. Suurin osa B-hepatiittiin sairastuneista kuitenkin paranee itsestään, mutta osa jää viruksen kantajiksi ja tartuttajiksi.

Osalle tartunnan saaneista kehittyy myöhemmin pitkittynyt maksatulehdus, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasyöpään. B-hepatiittia vastaan on rokote, joka antaa hyvän suojan.

Hepatiitti C

Hepatiitin eli maksatulehduksen, eräs aiheuttaja on hepatiitti C –virus. C-hepatiittiviruksia on useita lajeja, joten tartunnan voi saada useaan kertaan.

Hepatiitti C tarttuu helpoimmin veren välityksellä esimerkiksi likaisista neuloista ja ruiskuista. Se tarttuu harvoin suojaamattomassa yhdynnässä, mutta tartunta on kuitenkin mahdollinen. Lapsi voi saada viruksen synnytyksen yhteydessä, jos äiti on C-hepatiitin kantaja.

Oireettomuus on yleistä

Myös c-hepatiitin kohdalla vähäoireiset tai oireettomat tapaukset ovat yleisiä. Oireista tai niiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko mahdollisesti saanut tartunnan vai ei. Ainoa tapa selvittää asia on käydä seksitautitesteissä. Hepatiitti C todetaan verikokeiden perustella noin kymmenen viikon kuluttua tartunnasta.

C-hepatiittiin on olemassa lääkehoitoja, mutta ne eivät tehoa kaikkiin. Myös maksansiirto on yksi hoitomuoto. Tartunta altistaa maksakirroosille ja maksasyövälle.

Rokotetta C-hepatiittia vastaan ei ole. Alkoholin käyttö voi vaikeuttaa paranemista.