Herpes

Herpes aiheuttaa rakkulaisen tulehduksen. Sen aiheuttaa virus. Herpeksen yleisyydestä ei ole saatavilla tarkkaa tietoa, mutta arviolta yli viidesosa suomalaisista sairastaa tietäen tai tietämättään sukupuolielinten herpestä. Myös henkilö, joka ei tiedä kantavansa herpestä, voi tartuttaa sitä eteenpäin.

Herpes voi oireilla kerran elämässä tai jopa viikoittain; tai mitä tahansa tältä väliltä. Oireet voivat uusia ajoittain samaan kohtaan kehoa, missä ensimmäinen infektio on ollut.

Ainoa tapa suojautua herpekseltä, on käyttää aina ja koko yhdynnän ajan kondomia. Muista käyttää kondomia myös suuseksissä.

Herpeksen tarttuminen

Herpesrakkuloita voi olla eripuolilla kehoa. Tavallinen herpeksen muoto on huuliherpes, jossa huuleen tai muualle kasvoille tulee rakkulainen ihottuma. Huuliherpeksen voi saada esimerkiksi vanhempien suukotellessa lasta. Sukupuolielinten alueella oleva herpes on seksissä tarttunut. Herpestä voi olla myös muualla kehossa.

Virus voi tarttua missä vaiheessa tahansa eli sekä oireettomassa että rakkulavaiheessa, mutta rakkulavaiheessa ja juuri sitä edeltävinä päivinä se tarttuu kaikkein herkimmin.

Ensimmäiset oireet ilmaantuvat viikon kuluessa

Herpeksen ensioireet ilmaantuvat noin viikon kuluttua tartunnasta. Jatkossa virustulehdus saattaa oireilla vielä vuosienkin päästä tartunnasta. Usein on hankalaa tietää mistä ja milloin tartunnan on saanut, jos seksikumppaneita on ollut useampia.

Kun herpesvirus ilmaantuu ensimmäisen kerran sukupuolielimiin, se aiheuttaa ihon ja limakalvojen kihelmöintiä ja kipuakin. Tämän jälkeen syntyy pieniä kirkkaita nesterakkuloita, jotka muutaman päivän jälkeen puhkeavat, alkavat märkiä ja saavat ruven. Haavat voivat sattua, aristaa ja kirvellä. Ensimmäisen tulehduksen yhteydessä voi olla myös kuumetta, imusolmukkeiden turpoamista ja päänsärkyä. Näin ei ole kuitenkaan kaikilla.

Joillakin oireet uusiutuvat ehkä kerran kuussa, joillakin muutaman vuoden välein. Osalla tulehdus ei uusiudu ollenkaan. Uusintatulehduksen ovat monesti lieviä.  Infektion laukaisevia tekijöitä ovat esimerkiksi yleiskunnon huononeminen, stressi, hormonaaliset tekijät tai mekaaninen ärsytys.

Herpekseen ei ole parantavaa lääkettä

Herpestä ei voi testata etukäteen, vaan vasta rakkuloiden ilmaannuttua. Näyte otetaan suoraan tuoreesta rakkulasta pumpulipuikolla. Rakkulavaiheessa tartunta voidaan todeta myös oireiden perusteella.

Herpeksen kantajuus säilyy koko loppuelämän eikä siihen ole olemassa mitään parantavaa lääkettä. Oireita voidaan lievittää ja rakkuloiden syntyä voidaan estää lääkkeillä. Haavat tulee pitää puhtaina suihkuttelemalla, jotta ne eivät pääse tulehtumaan.

Usein toistuvaa herpestä voidaan ehkäistä pitkäkestoisella estohoidolla. Lääkkeet pitää kustantaa itse. Apteekissa myytävät käsikauppalääkkeet (ilman reseptiä saatavat) sopivat vain huuliherpeksen hoitoon.

Herpes aiheuttaa myös riskejä

Herpes on kiusallinen seksitauti, jos se puhkeaa uudelleen vähän väliä.  Synnytyksessä herpes saattaa siirtyä lapseen. Jos synnyttäjällä on aktiivinen herpestulehdus, eli on näkyviä rakkuloita synnytyshetkellä, niin kyseeseen voi tulla keisarileikkaus lapsen suojelemiseksi.  Herpeslääkitystä voidaan kuitenkin käyttää ennaltaehkäisevästi ennen synnytystä, jolloin leikkausta ei tarvita.