« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Nuoret » Ehkäisy » Seksitaudit » Klamydia

Klamydia

Klamydia on hyvin yleinen bakteerin aiheuttama seksitauti.

Ainoa tapa suojautua klamydialta ja muilta seksitaudeilta on käyttää aina ja koko yhdynnän ajan kondomia. Muista käyttää kondomia myös suuseksissä.

Klamydia tarttuu yhdynnässä sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia. Se tarttuu yhtä helposti miehiin kuin naisiin. Vastasyntynyt lapsi voi saada klamydiatartunnan synnytyksen aikana, mikäli äidillä on hoitamaton klamydiainfektio.

Suurimmalle osalle klamydia aiheuta mitään oireita. Oireista ja oireiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko saanut seksitaudin vai ei. Ainoa tapa selvittää, onko saanut klamydian, on käydä seksitautitesteissä.

Klamydia hoidetaan antibiooteilla

Klamydiatartunnan selvittämiseksi otetaan yleensä virtsanäyte. Ennen näytteen antamista tulisi olla kaksi tuntia virtsaamatta.

Näyte voidaan ottaa myös pumpulipuikolla kohdunsuusta, virtsaputkesta sekä tarvittaessa nielusta ja peräaukosta.

Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa, kuten terveysasemilla sekä sukupuolitautien poliklinikoilla.

Seksikumppani tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikkei hänellä olisikaan oireita. Klamydiabakteeri ei jää elimistöön, vaan antibioottikuurin jälkeen tauti on hoidettu.

Hoitamattomasta klamydiasta voi seurata miehelle lisäkivestulehdus ja naisille sisäsynnytintulehdus. Nämä voivat aiheuttaa lapsettomuutta. Oireetonkin tauti saattaa johtaa lapsettomuuteen tai altistaa kohdun ulkopuoliseen raskauteen.


11.8.2020 klo 13:48:58