Kuppa

Kuppa on hyvin harvinainen tauti Suomessa, mutta viime vuosina se on lisääntynyt. Se on hitaasti alkava tulehdustauti, joka hoitamattomana saattaa olla vaarallinen. Se on bakteerin aiheuttama seksitauti.

Kuppa tarttuu yleisimmin yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia. Suojautua kannattaa myös suuseksissä. Kuppa voi tarttua äidistä lapseen raskauden aikana.

Ainoa tapa suojautua kupalta ja muilta seksitaudeilta on käyttää aina ja koko yhdynnän ajan kondomia, myös suuseksissä.

Oireettomuudesta ei voi päätellä tartuntaa

Hoitamattomassa kupassa on erilaisia vaiheita, ja osassa vaiheita voi tulla erilaisia oireita. Oireettomat vaiheet voivat kestää vuosikausia. Oireista tai oireiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko saanut kuppatartunnan vai ei.

Ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa, on käydä seksitautitesteissä. Kuppa tutkitaan verikokeilla, kun mahdollisesti riskitilanteesta on kulunut kaksi kuukautta.

Kuppaan on tehokas lääke ja sitä annetaan potilaalle pistoksin. Tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa, kuten terveysasemilla sekä sukupuolitautien poliklinikoilla. Varhain aloitettu hoito tehoaa aina.

Hoitamattoman kupan jälkiseuraukset ovat niin vakavat, että vähänkin epäilyttävät tapaukset on syytä tutkia hyvin huolellisesti.