Miten riidellään? Miten sä riitelet? YLE Summerin nuoret kuvailevat erilaisia riitatyyppejä, löydätkö omasi?

Minä ja muut

Huom! Osa näiden sivujen sisällöistä avautuu uuden Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin.

Itsetunto rakentuu lapsuudesta saakka ja se kehittyy koko elämän ajan. On tavallista, että se vaihtelee ja välillä se saa kolauksiakin. Itsetuntoa voidaan myös vahvistaa. Joskus kannattaakin pysähtyä miettimään, mihin kaikkeen olet itsessäsi tyytyväinen. Lisää itsetunnosta.

Samaan päivään mahtuu paljon erilaisia tunteita. Tunteita opetellaan näyttämään, tunnistamaan, ilmaisemaan ja säätelemään pienestä lapsesta saakka. Voit itse vaikuttaa siihen, kuinka ilmaiset tunteistasi. Lisää tunteista.

Kaikki tunteet muodostuvat aivoissa, ne tuntuvat kehossa ja tulevat näkyville käytöksessämme. Mitä vähemmän tunteita yritetään salata kieltää, hävetä, poistaa, kätkeä tai paeta, sen paremmin itse voit. Lisää tunteiden hallinnasta.

Aggression avulla saadaan muutoksia aikaa ja sen antaa voimaa tarttua asioihin. Esimerkiksi, ilman sisuuntumista moni asia jäisi tekemättä ja muuttumatta. Lisää aggressiosta.

Harva ihminen elää täysin yksin. Useimmilla on jonkinlainen suhde erilaisiin ihmisiin, kuten perheenjäseniin, kavereihin, rakkaaseen, ystäviin, sukulaisiin ja koulu- ja harrastuskavereihin. Ihmissuhteisiin liittyy paljon erilaisia tunteita. Lisää ihmissuhteista.

Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Hyvin voivan ihmisen mieliala on suurimman osan päivää tasainen ja tyytyväinen. Kaikilla on joskus elämässään vaiheita, joissa mieliala voi laskea ja olo tuntua surulliselta. Lisää mielen hyvinvoinnista.

Ei ole olemassa sääntöä siitä, minkä ikäisenä seurustelu pitäisi aloittaa. Jokaisen nuoren tunnekehitys voi olla saman ikäisenä eri vaiheessa, joten myös seurusteluun liittyvät asiat tulevat ajankohtaiseksi eri-ikäisenä nuorilla. Lisää seurustelusta.

Kiusaaminen on aina väärin ja epäkunnioittavaa käytöstä, jota ei ansaitse kukaan. Kiusaamistapausten selvittäminen on aina aikuisen vastuulla. Lisää kiusaamisesta.