Riidat ja erimielisyydet

Ei riitoja, ei suuttumisia – kuulostaa ihanalta? Vaikka riidat tuntuvat epämiellyttäviltä, niillä saadaan myös hyvää aikaan. Riidat eivät ole aina merkkejä huonosta ihmissuhteesta – välttämättä. Fyysinen ja henkinen väkivalta toista ihmistä kohtaan ovat aina signaaleja siitä, että asiat eivät ole hyvin.

Kaikissa ihmissuhteissa tulee erimielisyyksiä, se on normaalia. Aina ei ole helppo ymmärtää itseä, saati sitten toista. Ratkaisevaa on se, miten riidellään ja miten riidat selvitetään. Riidellä voi myös rakentavasti ja sitä voi opetella.

Riitelyn mallit ja tavat opitaan kotoa

Jos perheessä riidellään paljon, voi olla, että itse päättää välttää omissa kaveri- ja seurustelusuhteissa riitoja viimeiseen asti. Se ei ole hyvä vaihtoehto, sillä silloin patoaa tunteita sisäänsä. Jos joku asia ottaa kaverissa tai kumppanissa päähän, sitä ei kannata jäädä hautomaan. Hautomisen seurauksena, viha ja kiukku voivat kasvaa valtavan suureksi ja riitatilanteessa ne voivat purkautua arvaamattomasti. Padotut tunteet vaikuttavat omaan hyvinvointiin sitä huonontaen.

Usein riita alkaa sillä, että jompikumpi ottaa esille asian, mikä vaivaa tai harmittaa. Tällöin tunteet kuohahtavat, joka on normaalia. Jokaisella on oikeus olla vihainen ja näyttää tunteensa, mutta toista ei saa loukata satuttamalla, esimerkiksi lyömällä tai haukkumalla ulkonäköä. Kiukkuisena alkaa myös ääni helposti nousta. Huutaminen ei kuitenkaan auta mitään. Jos tilanne muuttuu jommastakummasta uhkaavaksi, on parasta lähteä siitä pois. Asiaan voi palata, kun molemmat ovat rauhoittuneet.

Riidellessä on hyvä muistaa, että kumppanin tai kaverin moittimisen sijaan, olisi parempi huomauttaa hänen käytöksestään. Toisia pitää myös kuunnella. Jos riidellessä toinen kokee, ettei tule kuulluksi tai hän ei saa suunvuoroa, suuttumus kasvaa entisestään.

Riita saadaan helpommin sovittua, kun molemmat myöntävät oman osuutensa riitaan. Se kannattaa myös todeta ääneen ja pyytää anteeksi. Tällöin toisenkin on helpompi tulla vastaan oman osuutensa näkemisellä.

Syyllisen löytäminen ei ratkaise riitaa

Valitettavan usein kulttuurissamme riidoissa etsitään syyllistä, ja pyritään erottamaan viattomat ja syylliset toisistaan. Usein ongelmiin on osuutta kaikilla riidan osapuolilla, joten syyllisen etsiminen ja osoittaminen ei auta mitään. Tästä on poikkeuksena ihmissuhteet, joissa on väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai riippuvuusongelmia.