Ystävän ominaisuudet

Ystävyys on molemminpuolista ja tasa-arvoista. Ketään ei voi pakottaa olemaan ystävä, mutta on tärkeää tulla kaikkien kanssa toimeen. Ystävyydessä on tärkeää, että molemmat haluavat olla toistensa kanssa.

Kaveri, joka saa sinut nauramaan, jonka kanssa voit olla oma itsesi, mutta johon myös luotat, on varmasti hyvä ystävä. Kaveri, joka kohtelee sinua kurjasti, jonka vuoksi joudut usein ongelmiin ja joka kertoo salaisuutesi muille, ei täytä välttämättä hyvän ystävän kriteereitä.

Toisinaan myös ystävien kesken tulee riitoja ja erimielisyyksiä. Ne voivat olla ahdistavia ja aiheuttaa paljon huolta. Riidat eivät yleensä ole vaarallisia ja niistä voi seurata jopa jotain hyvää. Merkitystä on sillä, miten riidat sovitaan ja miten riidellään.

Kuten kaikissa muissakin ihmissuhteissa, luottamus on tärkeä osa ystävyyttä. Joissain tapauksissa, ystävä voi kertoa salaisuuden, joka saa sinut huolestumaan ja hämmentymään. Jos olet huolissasi ystävän hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta, silloin asiasta pitää kertoa myös aikuisille. Joskus tällaiset salaisuudet voivat käydä liian raskaaksi taakaksi myös ystävälle. Voitte yhdessä miettiä, miten voit olla ystäväsi tukena ja miten kerrotte asiasta yhdessä aikuisille, kuten huoltajille, terveydenhoitajalle, lääkärille tai poliisille.