Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Hyvinvoivan ihmisen mieliala on suurimman osan päivää tasainen ja tyytyväinen. Normaalitilanteessa ihmisen voimavarat riittävät hyvin työssä tai koulussa keskittymiseen, työ tulee tehtyä huolella loppuun asti. Koulupäivän jälkeen nuorella ihmisellä tulisi riittää energiaa vielä mieleiselle harrastukselle tai ystävien tapaamiseen.

Hyvinvoiva ihminen saa illalla myös nopeasti unen päästä kiinni ja uni on virkistävää, eli aamulla ei väsytä. Terve ihminen kestää pienet kolhut ja murheet – mieli voi olla hetkellisesti apea, mutta nousee kohtuullisen nopeasti jälleen normaaliksi. Hyvinvoivalla ihmisellä on myös taitoja toimia yhdessä muiden ihmisten kanssa, hän osaa pitää huolta kaverisuhteista ja luoda uusia. Vinkkejä jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin.

Kaikilla on joskus elämässä vaiheita, joissa mieliala laskee ja olo tuntuu alakuloiselta ja surulliselta. Tällaisia tilanteita voi tulla vaikka ikävistä elämäntapahtumista, esimerkiksi sairastumisista tai kuolemantapauksista lähipiirissä. Myös sydänsurut voivat olla hetkellisesti lamaavia. Lisää matalasta mielialasta ja masennuksesta.

Kaikki tunteet ilosta suruun ja vihaan asti kuuluvat normaaliin elämään. Vaikeistakin tunteista pääsee yli ajan kanssa, joko asioita yksin tai yhdessä jonkun kanssa miettiessä.  Jos ikävien tapahtumien jälkeen mieliala jää pitkäksi ajaksi alakanttiin ja kyky elää tavallista elämää on vaikeutunut, kannattaa hakea apua. Asia kannattaa ottaa puheeksi huoltajien tai vaikka kouluterveydenhoitajan –kuraattorin tai psykologin kanssa. Lisää masennuksen hoitamisesta.