Murrosiän kasvu ja kehitys

Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. Se kestää 2 – 5 vuotta. Muutaman vuoden kuluessa, lapsesta kasvaa fyysisesti aikuinen. Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä aikaisemmin kuin pojilla.

Nuoret, joilla murrosiän kehitys alkaa ensimmäisenä tai ne, joilla se alkaa viimeisenä, kokevat usein huolta omasta kehosta ja kehityksestä. Kehityksen eri aikaisuus on kuitenkin normaalia.

Jos oma kehitys huolestuttaa, asiasta kannattaa keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänellä on tiedot jokaisen oppilaan kasvuhistoriasta. Murrosiän kulkua arvioidaan jokaisen kohdalta myös kahdeksannen luokan koululääkärin tarkastuksessa. Lisää perintötekijöiden vaikutuksista murrosikään.

Tytöillä murrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Joillakin tämä tapahtuu 8-vuotiaina, toisilla 13 vuoden iässä. Muita murrosiän merkkejä tytöillä ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Tyttöjen kasvupyrähdys ajoittuu huomattavasti aiemmaksi kuin pojilla. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen. Lisää tytön kehon muutoksista.

Pojilla murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, tavallisimmin 9 - 13 vuoden iässä. Penis alkaa kasvaa vuotta myöhemmin. Poikien murrosiän kehitykseen kuuluvat myös yölliset siemensyöksyt, iho- ja sukuelikarvoituksen lisääntyminen ja kasvupyrähdys. Pojilla kasvupyrähdys tapahtuu murrosiän loppupuolella. Parta usein kasvaa vasta armeijaiässä. Pojan murrosiän kehitykseen kuuluu myös äänenmurros, jolloin äänen korkeus helposti vaihtelee hallitsemattomasti matalasta korkeaan. Myös pojilla rinnat voivat turvota ja aristaa. Lisää pojan kehon muutoksista.

Murrosiässä hiki alkaa haista, iho ja hiukset rasvoittua tali- ja hikirauhasten toiminnan kiihtyessä. Ihoon ilmestyy finnejä, joskus isoksi harmiksi saakka. Lisää ihon hoidosta ja puhtaudesta.

Murrosiän kulkuun ei voida itse vaikuttaa; sitä ei voida nopeuttaa tai hidastaa. Joissakin tilanteissa murrosikä saattaa alkaa liian varhain tai se ei ala ollenkaan. Näissä tilanteissa tarkkojen lääkäritutkimusten jälkeen, murrosikään voidaan vaikuttaa lääkehoidolla. Tämä ei ole kovin yleistä ja yleensä poikkeava murrosikä selittyy lääketieteellisellä syyllä.

Murrosiässä oma peilikuva tuntuu muuttuvan melkein päivittäin. Muutokset voivat olla hämmentäviä. Lue lisää kehokuvasta ja ulkonäön merkityksestä.