Mustapään ja finnin syntyminen
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Näppylät murrosiässä

Kaikilla ihmisillä on ihossa talirauhasia. Ne erittävät talia, joka voitelee ihoa ja suojelee sitä. Iho alkaa rasvoittua 8–10-vuotiaana, jolloin aiemmin lapsuudessa lepotilassa olleet talirauhaset alkavat kasvaa ja erittää talia. Jokaisella on myös joskus finnejä. Toisilla niitä on enemmän ja toisilla vähemmän.  Finnit ja mustapäät syntyvät talirauhasten tukkeutuessa ja tulehtuessa. Murrosiässä muuttuva hormonitoiminta ja perintötekijät vaikuttavat finnien ilmaantumiseen.

Mustapää, ihomato

Tukkeutunutta talirauhasta sanotaan ihomadoksi tai mustapääksi. Mustapäitä on lähes kaikilla murrosikäisillä kasvoilla, harvemmin selässä. Ne muodostuvat talirauhasen erittämästä sarveissoluista ja talista, jotka tukkivat talirauhasen. Kasvaessaan se muuttuu tummaksi ja näkyväksi mustapääksi. Tumma väri ei ole likaa, vaan elimistön itse tuottamaa väriä.

Finnit, Akne

Iholla elää runsaasti bakteereja, etenkin aknebakteereja. Ne kuuluvat ihon normaaliin kasvustoon. Kun bakteerit lisääntyvät voimakkaasti, tukkeutunut talirauhanen saattaa tulehtua, jonka seurauksena tukkeutuneen talirauhasen päälle muodostuu märkäpää.

Yksittäisiä finnejä voi tulla mihin tahansa kohtaan kehoa, myös aikuiselle. Aknesta eli finnitaudista on kyse, kun finnejä on paljon. Tavallisimmin aknea on poskissa, otsassa ja hartioissa. Finnit voivat olla kivuliaita. Niistä saattaa jäädä myös arpia parantuessaan. Akne on tavallisin nuoruusiässä, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Noin 50 %:lla suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella. Lisää finnien hoitamisesta.