Erinäköisiä peniksiä erektoituneena.
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Jokaisen penis näyttää hieman erilaiselta myös jäykistyneenä.
Penis erektiossa kuvattuna
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Erektiossa oleva penis anatomisesti kuvattuna.

Erektio

Erektio tarkoittaa peniksen jäykistymistä esimerkiksi seksuaalisen kiihottumisen seurauksena. Erektiossa peniksen sisällä olevat kolme erillistä paisuvaiskudosta täyttyvät verellä, jolloin penis jäykistyy. Penis myös pitenee, paksuuntuu ja kovenee.

Erektio tulee terveillä nuorilla useamman kerran yön aikana ja on yleistä, että aamuisin on erektio. Erektiot pitävät peniksen verenkierron ja kudokset hyvässä kunnossa.

Erektio on monimutkainen tapahtuma, johon osallistuvat muun muassa keskushermosto, autonominen hermosto, siittimen valtimot ja laskimot, paisuvaisen sileä lihaksisto, iso joukko solunsisäisiä välittäjäaineita sekä lantiopohjan lihakset. 

Erektio voi tulla monestakin syystä. Usein se tulee, kun kiihottuu jostain seksuaalisesta asiasta. Erektio voi tulla myös peniksen hankaantumisesta housuihin, pelästymisestä, jännittämisestä, kylmästä, kuumasta, kovasta virtsaamisen tarpeesta jne. Erektio ei siis tarkoita aina sitä, että haluaisi tai ajattelisi seksiä.

Pojat saavat erektioita jo ennen murrosikää, mutta lapsena niihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Murrosiässä koko kehoa tarkkaillaan muutosten takia uudella tavalla. Tällöin myös erektioon kiinnittää enemmän huomiota. Poika saattaa pelätä huomaavatko muut erektion. Yleensä on kuitenkin niin, etteivät muut ihmiset tarkkaile, onko jollakin erektio. Myös housuvalinnalla voi vaikuttaa siihen, ettei erektio näy muille. Kun kehoa opitaan tuntemaan paremmin, ei erektioita tule niin usein kiusallisissa tilanteissa.

Erektion tullessa ei tarvitse tehdä mitään. Se menee ohi itsestään. Itsetyydyttäminen ei ole aina tarpeellista erektion tullessa, varsinkaan, jos tilanne ei ole sopiva.