Miehen lantion anatomia
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Kivekset

Kivekset ovat miesten sukupuolirauhaset. Niiden tehtävä on tuottaa siittiöitä, eli miesten sukusoluja. Tämän lisäksi kivekset tuottavat mieshormoneja, joista tärkein on testosteroni. Kivesten kasvu ja testosteronin erittymisen lisääntyminen aloittavat pojilla murrosiän.

Miehillä on kaksi kivestä, jotka roikkuvat kehosta hieman erillään kivespusseissa. Usein vasen kives roikkuu alempana kuin oikea. Ne ovat myös erikokoiset. Kylmällä ne nousevat lähemmäs kehoa, samoin kiihottuessa. Keho säätelee tällä tavalla sopivan lämpötilan ylläpitoa, joka tarvitaan siittiöiden tuotantoon. Lisää siemennesteestä.

Kivekset kasvavat murrosiässä noin 3-4 vuoden ajan. Kivekset kasvavat murrosiän aikana noin kahdesta sentistä 4 - 5 senttimetriin pituussuunnasta mitattuna. Yleensä kivekset saavuttavat lopullisen kokonsa noin 15-vuotiaana, jolloin niiden pituus on keskimäärin viisi senttimetriä. Kivekset ovat erittäin kipuherkät, joten niihin kohdistuvat iskut ovat erittäin kivuliaita.

Kiveksiä tunnustellessa, sen takapinnalta voi erottaa lisäkiveksen. Se on pitkänomainen ja alaspäin kapeneva elin, joka ulottuu kiveksen yläpäästä alapäähän. Kivesten tuottamat siittiöt varastoituvat lisäkiveksiin. Lue kivesten tutkimisesta.