Peniksen anatomia
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Miehen lantion anatomia
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Penis

Penis on miehen sukupuolielin. Se kiinnittyy lantionpohjaan ja on vain osittain näkyvissä. Peniksessä on varsi ja peniksen pää eli terska. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan piilossa. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Peniksen alapuolella ihossa voi näkyä keskiviiva, muusta ihosta erivärinen juova, joka voi jatkua peniksen kärjestä kivespussiin saakka. Peniksen alapuolella ovat kivekset. Lisää terskasta ja kiveksistä.

Peniksessä ei ole luuta tai rustoja. Se ei ole myöskään lihasta ja tästä syystä peniksen kokoa ei voi kasvattaa. Sen sijaan siinä on kolme paisuvaista, jotka ovat paisuvaiskudosta. Esimerkiksi kiihottuneena paisuvaiskudokseen virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy eli erektoituu. Paisuvaiskudoksia peittää joustamaton kovakalvo. Lisää erektiosta.

Peniksen tehtävinä ovat virtsan johtaminen ulos kehosta. Sillä on keskeinen rooli myös miehen seksuaalisessa nautinnossa ja lisääntymisessä.

Penis kasvaa murrosiässä. Usein se tapahtuu murrosiän alkuvaiheilla, noin vuosi sen jälkeen, kun kivesten kasvu on alkanut. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa. Lisää peniksen koosta.

Penis on ihmisen elimistä eniten kokoaan ja muotoaan muuttava. Penis voi olla käyrä, vino, peniksen kärkeen päin paksuuntuva tai oheneva. Lepotilassa se roikkuu toisilla suoraan alaspäin, osalla oikealle tai vasemmalle taipuneena.