kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Penikset ovat yhtä erinäköisiä kuin ihmiset muutenkin poikkeavat ulkonäöltään toisistaan.

Peniksen koko

Moni poika ja mies kantaa huolta peniksen pituudesta, paksuudesta tai muodosta. Aivan kuten ihmiset muutenkin, myös penikset ovat erinäköisiä, -  kokoisia ja - värisiä.

Aikuisten miesten penisten kokoja on myös tutkittu. Kun penis ei ole erektiossa, valtaosalla aikuisista miehistä peniksen pituus on 6 – 9 senttimetrin välillä. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee miehestä toiseen 9 – 17 cm välillä. Näistäkin mitoista on poikkeamia molempiin suuntiin. Penistä voidaan mitata myös hyvin eri tavoin, joka on syytä ottaa huomioon penisten mittoja vertaillessa.

Normaalin kokoista penistä on hankala, ja usein tarpeetonta määrittää. Useinkaan peniksen koko ei vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen, nautinnollisuuteen tai siihen, pystyykö mies tyydyttämään kumppaninsa. Miehen seksielämän nautittavuus ei ole kiinni hänen peniksensä koosta. Jos oman peniksen toiminta tai sen koko häiritsee, tai rajoittaa elämää, kannattaa siitä keskustella aikuisen, esimerkiksi lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Peniksen kokoa mietittäessä ja emätinyhdynnästä puhuttaessa on tärkeää tietää, että suurin osa naisen emättimestä on melko tunnotonta. Nainen ei esimerkiksi tunne kuukautissuojana käyttämäänsä tamponia yleensä ollenkaan. Tästä näkökulmasta peniksen pituudella ei ole siis merkitystä naisen seksuaalisessa nautinnossa.

Peniksen kokoon ei voi vaikuttaa pysyvästi millään riskittömällä tavalla. Mediassa mainostettavat kirurgiset toimenpiteet, peniksen kasvatuspillerit tai –välineet tai penikseen ruiskutettavat aineet voivat jopa olla haitallisia ja vaurioittaa penistä. Paras penis -artikkeli.