Kuvattuna erilaisia tyttöjen kehoja.
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Naisen lantion anatomiaa
kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Tytön keho

Ensimmäisiä merkkejä tytön murrosiän alkamisesta ovat rintojen kasvaminen. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin ”valmiit”, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko naisen elämän ajan. Lisää rintojen kehityksestä.

Häpykarvoitusta kasvaa rintojen kasvun alettua, yleensä 10-13 vuoden iässä. On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon ihokarvoja kasvaa ja minkälaisia ne ovat. Lisää ihokarvoista.

Emätin on naisen sukupuolielinten putkimainen ja lihaksikas osa, joka yhdistää naisen ulkoiset sukupuolielimet ja kohdun. Sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella on immenkalvoKlitoris on naisen sukupuolielinten tuntoherkin osa. Siinä on paljon hermopäätteitä, jonka vuoksi se on erittäin herkkä kosketukselle, paineelle ja lämpötilalle.

Murrosiän aikana tytön lantionkaari muotoutuu ja valmistautuu lisääntymistä varten. Reisiin, pakaroihin ja peppuun kertyy rasvakudosta ja kehon muoto voi muuttua.

Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Lisää valkovuodosta.

Usein kasvupyrähdyksen jälkeen tytöllä alkavat kuukautiset. Kuukautiset kertovat naisen lisääntymiskyvystä; kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Lisää kuukautisista.

Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata kuukausittain, merkkaamalla ylös kalenteriin kuukautisten alkamispäivämäärä. Näin on helpompi huomata poikkeavuudet kuukautiskierrossa. Lisää kuukautiskierrosta.

Kuukautiskierron häiriöt ovat tavallisia. Epäsäännölliset kuukautiset eivät ole vaarallisia mutta kiusallista kylläkin, koska kuukautisten alkaminen ei ole ennakoitavissa. Lisää epäsäännöllisistä kuukautisista.

Kuukautisten aikana naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia. Viime vuosina ovat lisääntyneet myös erilaiset ekologiset kuukautissuojat, kuten kuukautiskuppi. Lisää kuukautissuojista.

Kuukautiset voivat olla runsaat tai kivuliaat. Kuukautisvaivoja voidaan hoitaa kuitenkin tehokkaasti. Lue lisää kuukautiskivuista ja runsaista kuukautisista.

Joskus voi tulla veristä tiputteluvuotoja muulloin kuin kuukautisten aikaan. Tällaista vuotoa kutsutaan välivuodoksi. Niiden syy on aina hyvä selvittää. Lisää tiputteluvuodosta.

Kuukautisia voi siirtää kuukautisten siirtämiseen tarkoitetuilla tableteilla tai hormonaalisen yhdistelmäehkäisyvalmisteen avulla. Lisää kuukautisten siirtämisestä.

Lantiopohjan lihasten tunnistaminen on tärkeää jo nuorena. Lihasten tunnistaminen ja tahdonalainen rentouttaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta niitä voi harjoitella. Lisää lantiopohjan lihaksista.