Terveysside.
Pikkuhousunsuoja.
Tamponi.
Kuukuppi.
Kuvaus tamponin asettamisesta
kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Myös kuukuppi asetetaan emättimeen samoilla periaatteilla.

Kuukautissuojat

Kuukautisten aikana naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia, ja tamponeja estämään vaatteiden sotkeutumista kuukautisvuotoon. Viime vuosina ovat lisääntyneet myös erilaiset ekologiset kuukautissuojat, joita ovat muun muassa kuukautiskuppi, kuukautissieni, kestopikkuhousunsuojat ja -siteet.

Kuukautissuojia on saatavilla erikokoisia, koska kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. Parhaiten sopivat kuukautissuojat eri vuotopäiviä varten löytyy kokeilemalla eri merkkejä ja laatuja.

Terveysside ja pikkuhousunsuoja

Kertakäyttöinen terveysside ja pikkuhousunsuoja asetetaan alushousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee alushousuja vasten ja imukykyinen puoli ihoa vasten, jolloin kuukautisvuoto imeytyy siihen. Siteitä ja pikkuhousunsuojia on eri pituisia, -paksuisia ja mallisia.

Pikkuhousunsuojaa voidaan käyttää vuodon ollessa niukkaa, kuten kuukautisten alkaessa tai loppuessa ja yhdessä tamponin kanssa. Kuitenkin jatkuva kertakäyttöpikkuhousunsuojan käyttäminen valkovuodon vuoksi ei ole suositeltavaa. Usein kertakäyttöiset kuukautissuojat sisältävät muovia, joten ne hengittävät huonosti. Huonosti hengittävän muovipinnan alla iho saattaa hautua ja hankautua, alkaa kutista ja punoittaa, myös hiivatulehduksen riski voi kasvaa. Lue, miten ärtyneitä limakalvoja voi hoitaa.

Kertakäyttöisille pikkuhousunsuojille ja siteille on myös ekologisia vaihtoehtoja, joita kutsustaan kestositeiksi tai -pikkuhousunsuojiksi. Ne ovat siis pestäviä ja uudelleen käytettäviä, joita voi myös tehdä itse.

Tamponi

Tamponi on emättimeen sisään työnnettävä, usein puuvillasta valmistettu, sukkulanmallinen imukykyinen kuukautissuoja. Tamponia suositellaan pidettäväksi paikallaan enintään 8 tunnin ajan, joten tamponin käyttämistä yöllisenä kuukautissuojana ei suositella. Tamponia käyttäessä voi käydä kuukautisten aikana myös uimassa. Tamponia ei tule käyttää valkovuodon vuoksi, vaan ainoastaan kuukautisten aikana.

Tamponia voi käyttää, vaikka ei olisi ollut yhdynnässä. Jos emättimen suuaukko on tiukka, voi tamponin laittaminen kuitenkin olla vaikeaa. Harjoitella kannattaa ensin pienimmällä tamponikoolla ja kun se onnistuu, voi vaihtaa isompiin kokoihin. Tamponin käyttö voi myös vetyttää immenkalvoa tytöillä, jotka eivät ole olleet yhdynnässä.

Kuukuppi

Kuukautiskuppi, tai kuukuppi, on luonnonkumista tai silikonista valmistettu kuukautissuoja, joka asetetaan emättimen sisään. Kuukautisvuoto kerääntyy kuppiin, joka tyhjennetään muutamia kertoja vuorokaudessa. Tyhjennyksen yhteydessä kuppi pestään ja asetetaan takaisin emättimeen. Kuukautiskuppi tule desinfioida ainakin kerran kuukautiskierrossa. Kuukuppia käyttäen voi käydä myös kuukautisten aikana uimassa.