Kiihottumisreaktio on samanlainen miehillä ja naisilla

Kiihottumiseen vaikuttavat monet eri tekijät; esimerkiksi se, miten pirteä on, seksuaalisen mielenkiinnon aste, erilaiset tunteet, mielikuvat ja seksuaaliset fantasiat. Lisäksi eri aistien kautta tulevat ärsykkeet vaikuttavat kiihottumiseen.
Ihmisen kiihottumisreaktio on samanlainen sekä miehellä että naisella. Kiihottuminen voi molemmilla olla näkyvää tai tuntua esimerkiksi sukupuolielimissä. Koko ruumis, aivot mukaan lukien, ovat mukana kiihottumisessa. Jos kiihottuminen ei johda seksiin, se raukeaa itsestään. Tästä ei ole mitään haittaa.
Kiihottavan ajatuksen myötä alkaa fyysinen kiihottuminen tai päinvastoin. Toiset tuntevat ensin seksuaalisen halun, toiset kiihottuvat ensin ja tuntevat sitten halun. Kiihottumiselle pitää antaa aikaa, jotta seksistä voi nauttia.

Kiihottuessa verenkierto kiihtyy

Kiihottuessa sydämen syke ja verenkierto kiihtyvät. Verenkierron kiihtyminen keskittyy niille alueille, jotka ovat tärkeitä seksin kannalta; iho, rinnat ja sukupuolielimet. Miehillä alkaa erektio, kun peniksen paisuvaiskudos täyttyy verellä.
Naisella emättimen seinämistä alkaa erittyä liukasta eritettä, joka kostuttaa emättimen ja toimii hyvänä liukuvoiteena. Naisella myös klitorikseen virtaa runsaasti verta saaden sen erektioon. Naisen klitoris onkin miehen terskaa vastaava erittäin tuntoherkkä kohta. Useimmat naiset saavat orgasmin herkimmin juuri klitoriksen kautta.

Nautinto on tärkeintä

Yhdynnän pääasia ei ole orgasmi vaan nautinto. Rakastelusta voi nauttia kokematta fyysistä orgasmia. Fyysinen orgasmi tuntuu lantiopohjan rytmisenä supisteluna ja peräaukon seudun supisteluna muutaman sekunnin ajan.
Tunneorgasmi ei näy, se on tunnekokemus. Jos kumppani sanoo, että hän on tyydytetty, ei ole tarpeen puoliväkisin yrittää tuottaa hänellekin fyysistä orgasmia. Tarve saada fyysisiä orgasmeja on hyvin yksilöllinen.
Yksi naisen seksuaalisesti herkimmistä alueista on klitoriksen pää, joka sijaitsee emättimen ulkopuolella. Monille naisille orgasmin tuottamaan riittää klitoriksen hyväily käsin, suulla tai muulla tavoin. Ilman orgasmiakin lantiopohjan lihaksisto rentoutuu, kun naisella on turvallinen, kiihottunut olo ja hän todella haluaa yhdyntää kumppaninsa kanssa.
Erot ovat yksilöllisiä. Toiset sanovat tarvitsevansa ehdottomasti orgasmiinsa nimenomaan kokemuksen yhdynnästä, toiset taas eivät.
Tärkeää on, että molemmat osapuolet nauttivat koko seksin ajan. Hyväileminen, nauttiminen toisen vartalosta on tärkeämpää kuin orgasmin tavoittelu. Jos seksi muuttuu suoritukseksi, se ei välttämättä anna sitä mitä siltä odottaa.
Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja siihen, mikä sille tuottaa nautintoa. Kun tietää, mikä itselle tuottaa nautintoa, pystyy kertomaan myös kumppanille mistä pitää ja mistä ei. Keskusteleminen on usein vaikein seksitemppu, mutta se kannattaa!