Hyviin tapoihin kuuluu kysyä lupa kaikilta kuvassa olevilta henkilöiltä valokuvan julkaisemiseen.

Pelastakaa Lapset: Kiehnäystä -video.

Kuvien jakaminen

Kuvien ottaminen ja jakaminen on helppoa. Ennen kuin julkaiset kuvan sosiaalisessa mediassa tai lähetät sen eteenpäin, mieti muutama juttu.

Jos kuvassa on joku toinen henkilö, tarvitset hänen lupansa kuvan julkaisuun. Jos kaverilta ei tule lupaa, et voi kuvaa julkaista, vaikka se olisi miten hieno. Ihan samalla tavalla sinä saat estää itseäsi esittävien kuvien julkaisun. Jos sinusta on ilman lupaasi ladattu kuvia, pyydä kuvan lataajaa poistamaan kuvasi heti. Jos hän ei siihen suostu, ole yhteydessä ylläpitäjään tai vaikka nettipoliisiin.

Oletko lataamassa kuvaasi nettiin tai vaikka Instagramiin? Mieti ensin, onko sinusta ihan ok, jos joku toinen ottaa kuvasi käyttöönsä. Et ehkä saa koskaan tietää, kuka kuvasi otti ja miksi. Varaudu siihen, että kuvassasi ei ole mitään sellaista arkaluontoista, mikä jäisi harmittamaan. Älä siis koskaan lataa minnekään kaikkein intiimeimpiä kuviasi.

Voit ajatella niin, että netti ja some on kuin ruokakaupan ilmoitustaulu. Onko sinulle ihan ok, jos kuvasi olisi ruokakaupan kaikkien asiakkaiden nähtävillä? Onko ok, jos naapurisi, opettaja tai vanhempasi näkee kuvan? Jos on, olet taas askeleen lähempänä turvallista kuvan jakamista.

Jos haluat, että kuvasi näkee vain paras ystäväsi, on varminta laittaa kuva suoraan hänelle vaikka Whatsupilla tai tekstarilla. Jos jaat kuvia esim. Instagramissa, harkitse tarkkaan, keitä huolit seuraajaksi ja keitä et.