Kolumni

Heidi Ruohio: Kolmekymppiset naiset ja ”lapsiasia”

7.5.
Vaikka monet pyöreiden vuosien kriisit saattavat vaikuttaa keksityiltä, kolmenkympin kriisissä pesii totuuden siemen. Oman kokemukseni mukaan kolmenkympin täyttäminen saa lapsettomat naiset – ja kenties myös miehet - pohtimaan ”lapsiasiaa”.

Naisparit ovat hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa

3.5.
Minkä arvion antaisit parisuhteenne tilalle nykyään, jos arviointiasteikkona olisi 0–10? Kyselytutkimuksessamme suomalaisista sateenkaariperheiden vanhemmista reilusti yli puolet valitsi arvosanan 9 tai 10, mikä ilmaisee erittäin tyytyväistä. Lähes kaikki muutkin sateenkaariperheiden vanhemmat olivat melko tyytyväisiä parisuhteeseensa, eikä kukaan ollut suhteeseensa tyytymätön.

Milloin lasta tulisi yrittää?

17.4.
”Hänen mahdollisuutensa saada oma lapsi olivat hetkessä pudonneet lähes nollaan. Hän muistaa huutaneensa kuin villieläin, heittäneensä kirjoja, papereita, läppärinsä – ja romahtaneensa maahan.” Näin kerrotaan teknologiayrittäjä Brigitte Adamsista, naisesta joka neljä vuotta sitten oli keulakuva sille, miten lastenhankintaa on nykytekniikalla mahdollista siirtää.

Uutta parisuhdetietoa

Uusperheen muotoutuminen vie aikaa

14.10.
Uusperheen muotoutuminen vie aikaa, ja uusperheen lasten sekä nuorten sopeutuminen uusperheeseen ja toinen tosiinsa voi olla vaikeaa. Uusperheiden vakiintumista ”oikean tuntuiseksi perheeksi” nuorten silmissä edeltää vanhemman seurustelu tai asuminen yhdessä uuden kumppanin kanssa. Ennen vakiintumista uusperhe ei vielä tunnu perheeltä.

Parisuhdeväkivalta on Suomessa yleisesti ilmenevä rikos

24.9.
Parisuhdeväkivalta on perheväkivallan muoto, jossa tekijä ja uhri ovat parisuhteessa keskenään. Parisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, seksuaalista tai henkistä väkivaltaa. Se on usein piilotettua ja kotona tapahtuvaa. Ellei uhri puhu asiasta, siihen on vaikea puuttua.

Avioeron vaikutuksista naisiin ja miehiin Saksassa

17.9.
Sosiologi Thomas Leopold Amsterdamin yliopistosta tutki avioeron vaikutuksia naisiin ja miehiin Saksassa vuosien 1984-2015 välillä. Tarkastelussa olivat yksilön talous, asuminen, kodin olosuhteet, terveys ja hyvinvointi.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Kenen elämää elät?

9.8.
Amerikkalainen psykoanalyytikko James Hollis pureutuu kirjassaan, Kenen elämää elät (2005), ihmisen elämän toiseen, myöhäisempään puoliskoon ja sen haasteisiin.

Selviytyjän tarina koskettaa

31.7.
Hanna Vellingin esikoiskirja on kiinnostava syksyn 2018 uutuus. Romaani Kirjosieppo on vangitseva uusperheen, eron ja vaikeiden tunteiden ja hetkien kuvaus.