Ero sattuu aina syvästi, sillä erossa ihminen pettää toiselle antamansa lupaukset. Hän pettää myös omat odotuksensa ja unelmansa. Erossa on vain hyväksyttävä, että maailma muuttuu ja me muutumme. Tulevaisuudenkuvatkin muuttuvat. Eron jälkeen elämä ei muutu helpommaksi, mutta ero voi lopettaa riidat oman katon alla.

Eroa seuraavissa tapahtumissa kaiken yhteisen jakaminen ja jopa kaveripiirin jakaminen tuntuvat pahoilta. Ennen kaikkea lasten kärsimys sattuu. Joka päivä voi kuitenkin miettiä, miten tänään voisin suojella lasten tunteita, omiani sekä lasteni toisen vanhemman tunteita. Asiallinen, hyvä ero on vaikea, mutta täysin mahdollinen.

Hyvässä erossa

* Pari tekee hyvää yhteistyötä.

* Pari toimii siten, että lapset voivat luottaa kahteen rakastavaan vanhempaan.

* Onnistuneessa erossa lapsen jättö – ja noutotilanteessa (tai vaihtaessa lapsen luona asuvaa vanhempaa) ei riidellä.

* Pari ei kosta ja syyllistä, vaan hyväksyy tosiasiat.

* Onnistuneessa erossa kumpikin voi hyväksyä toisen uuden seurustelun.

* Onnistuneessa erossa kumpikin voi antaa toiselle ”luvan” elää onnellista elämää. Tämä ”lupa” näyttää olevan hyvin tärkeä ele ihmisten välillä. Sen voisi muotoilla vaikka näin: ”Me emme pystyneet erilaisuutemme vuoksi elämään yhdessä, mutta toivon silti, että löydät rakkautta ja onnellisuutta itsellesi”.

* Onnistuneessa erossa kumpikin luottaa toisen vanhemmuuteen ja viestittää hyväksyntäänsä ja luottamustaan myös lapsille. Vaikka olisi vaikea hyväksyä toisen erilaiset tavat olla vanhempi, on tunnustettava, että toisen vanhemmuuteen ei voi loputtomasti vaikuttaa. Lapsi hyväksyy kaksi erilaista vanhempaa. Omasta vanhemmuudestaan voi tehdä aina vain läsnä olevamman ja tasapainoisemman.

* Onnistuneissa eroissa kummankin kumppanin uudet puolisot voivat tulla kavereina mukaan lasten juhliin ja tärkeisiin tapahtumiin. Nämä uudet kumppanit eivät ole enää nimikkeiltään ”isäpuoli” ja ”äitipuoli”. Ainoat ”isä” ja ”äiti” ja ainoat kasvattajat ovat kaksi omaa biologista vanhempaa.

* Onnistuneessa erossa lasten tapaamisia voidaan järjestää joustavasti. Tärkeää on luoda luontevat välit lapsille ja molemmille vanhemmille. Yhteydenotot ja ikävän ilmaiseminen tulee hyväksyä myös tapaamisten välillä.

Lopuksi – muista arvostaa ja hoitaa itseäsi vaikka olet eronnut. Hyvillekin ihmisille käy näin.

Anteeksi antaminen on mahdollista

Yhteinen käsitys kahden eroavan historiasta auttaa molempia ”sinetöimään” tapahtumat ja jättämään ne taakse. Se helpottaa eteenpäin katsomista. Vasta kun ymmärtää syvästi tapahtuneen, voi ottaa sitä oman vastuunsa ja antaa anteeksi itselleen ja toiselleen. Se on vaikeaa, mutta mahdollista.

Eroa edeltävä aika on hyvin haavoittava, vaikka kumpikaan ei tarkoittaisi satuttaa toista. Ihminen sanoo ja tekee harkitsemattomia asioita tuntiessaan itsensä hylätyksi.

Eroavien elämäntilanne on hyvin raskas ja monikerroksinen. Esimerkiksi kaikki eivät halua kertoa läheisilleen erosta lainkaan. Salaisuuden pitäminen on raskaampaa kuin kertominen, mutta silti moni valitsee eron salassa pitämisen.

Tavallisesti eroavilla on hyviäkin muistoja avioliiton ja seurustelun ajoilta. On tärkeää kertoa lapsille hyviä muistoja äidistä ja isästä yhdessä. Silloin he ymmärtävät olevansa rakkauslapsia, rakkaudesta syntyneitä.

Keskustelu auttaa ymmärtämään ongelmien taustoja

Keskustelukäynnit pariterapiassa eroprosessin aikana auttavat molempia ymmärtämään itseään ja toista elämän suurimmassa kriisissä. 3-5 käyntiä opettaa molemmille dialogista ongelmanratkaisua. Se auttaa ymmärtämään, mistä yhteiselämän ongelmat kumpusivat.

Monet erot johtuvat työstressistä, jopa taloudellisista paineista, eri perhekulttuurien yhteentörmäyksistä, osaamattomuudesta lukea toisen tunteita ja toiveita tai esimerkiksi kahdesta erilaisesta seksuaalisuudesta. Seksuaalisuus on kuin musikaalisuus –se on erilaista eri ihmisillä, samoin kuin energian taso. Joku voi olla vuosien ajan liian väsynyt jaksaakseen hoitaa parisuhdetta. Seuraukset parisuhteelle ovat vaikeat.

Avioeron kohdalla on varmistettava, ettei ero luo suurempia ongelmia kuin mitä se ratkaisee. Erotessa on syytä olla hyvin tavoiteorientoitunut. Hyvä tavoite on olla erosta huolimatta hyviä vanhempia. Joidenkin tavoite on eteenpäin meneminen, toisilla on tarve käsitellä lisää menneisyyttä.

On mietittävä, onko muita tapoja ratkaista ongelmia kuin ero? Joidenkin kohdalla säihkyvä viha on vain rakkauden kääntöpuoli. Silti rakkaus yksin ei riitä syyksi jatkaa liittoa, jos kotirauha ja molempien onnellisuus ovat mahdottomia saavuttaa.