Olet sairastunut vakavasti. Tämän johdosta olet joutunut yllättäen kokemaan elämän epäreiluuden ja väliaikaisuuden. Kuoleman pelko on jotakin jota on vaikea muiden kuin sairastavan ymmärtää. Sinun on hyvä muistaa, että oman minän menettämisen mahdollisuus voi saada ihmisen käyttäytymään hyvin epätavallisesti. Tuntuu varmasti kummalliselta, että omassa kehossa on jotakin joka sotii sitä vastaan. Kuinka tällaiselta viholliselta voisi puolustautua? Nyt oma keho on myös toisten sorkinnan ja rajojen ylittämisen kohteena. Tämäkin täytyy vain hyväksyä. Kaikki tapahtunut voi tuntua niin väärältä, että sinusta saattaa tuntua vaikealta olla tekemisissä toisten ihmisten kanssa, edes oman puolison. Voi olla, että huomaamatta alat torjumaan puolisoa tai läheisiäsi.

Saattaa myös olla, että tunteesi, ehkä viha, katkeruus ja kateus, ovat voimakkuudellaan säikäyttänyt sinut. Kiukun ja pettymyksen kanssa voi toimia monella eri tavalla. Sen voi pitää sisällä, sen voi näyttää ulospäin tai se voi tulla esiin ajoittaisina voimakkaina purskahduksina. Jos kiukkusi kohdistuu voimakkaasti puolisoon, voi parisuhteenne kärsiä. Puolisosi on ehkä vaikea ymmärtää kiukkuasi, kun hän yrittää vain olla avuksi. Toisaalta saattaa olla, että vetäydyt, jotta suojaisit puolisoasi omilta tunteiltasi. Miten ikinä toimitkin, sinun on hyvä miettiä, miten käytöksesi vaikuttaa parisuhteeseesi. Sinun on hyvä muistaa, että menetyksen kohtaaminen ei kosketa vain sinua, vaan myös puolisoasi ja perhettäsi. Teidän kaikkien yhteinen vihollinen on sairaus, johon kiukun tulisi kohdistua. Jos ajattelet, että tämä on sinun ongelmasi ja hoidat sen yksin, olet väärässä.

Myös sairastuneen identiteetti joutuu koetukselle. Voi olla, että et enää pysty käymään töissä,  tai kenties et ainakaan samoin kuin aikaisemmin. Kokemus itsestäsi miehenä tai naisena voi kärsiä, kun joudut tukeutumaan toisiin ja kokemaan avuttomuutta. Sairaus voi myös vaikuttaa siihen, että seksuaalinen kyvykkyytesi katoaa.

Sinun on myös hyvä huomata, että kiukku jättää yleensä taakseen muita tunteita. Nämä ovat esim. pelkoa yksinjäämisestä, elämän päättymisestä ja läheisten menetyksestä. Muista, että mitä paremmin pystyt tukeutumaan toisiin ja kertomaan kivustasi ja peloistasi, sitä paremmin voit tulla autetuksi. Suora kommunikaatio läheisten kanssa auttaa ahdistukseen. Tarpeet puhua sairaudesta ja sen tuomista tunteista saattavat kuitenkin joskus tulla eri aikaan. Saattaa olla niin, että sinä olisit halukas puhumaan kuolemasta, mutta puolisosi ei ole siihen vielä valmis. Tilanne voi olla myös toisin päin. Silloin on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen. Joskus voi olla myös puhua jollekin muulle, kuin kumppanille, kuten omille ystäville tai ammattiavulle.

Sairastumisen hyväksyminen ja hoitojen kestäminen aiheuttaa paljon stressiä. On tärkeää, että huolehdit siitä, että saat apua myös masennuksen ja ahdistuksen tunteisiin. Tämä auttaa myös läheisiäsi, kun he tietävät, että saat apua.