Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti suosittelee pareille ennen kaikkea asioista puhumista. Raskaus ja lapsen syntymä muuttavat elämää suuresti ja vaikuttavat myös seksuaalisuuteen ja seksielämään. Tilanteen herättämistä tunteista, mieltä vaivaavista asioista ja mahdollisista käytännön ongelmista on hyvä oppia puhumaan.

– Molempien tunteita on hyvä käydä läpi. Jos pari ei ole aikaisemmin sitä tehnyt, viimeistään tässä vaiheessa kannattaa opetella puhumaan asioista, Santalahti sanoo.

Raskauden aikana ihmisten kysymyksiin vaikuttaa usein se, monesko lapsi perheeseen on tulossa. Myös raskauden vaihe vaikuttaa siihen, mitä asioita ihmiset käyvät läpi seksuaalisuuden ja seksin saralla.

Santalahti kertoo, että raskauden ensimmäisellä kolmanneksella seksuaalisuuteen ja seksiin vaikuttaa usein se, että nainen voi olla väsynyt, huonovointinen tai itkuherkkä. Raskaus voi aiheuttaa myös rintojen aristusta, jonka vuoksi niiden hyväily voi sattua. Myös hiivatulehduksia voi olla ja yhdyntä saattaa aiheuttaa silloin kirvelyä ja kipua.

– Alun hankaluudet eivät kauheasti suosi eroottisia tunteita. Kiinnostus seksiin saattaakin vähentyä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, Santalahti sanoo.

Ylpeys ja onnellisuus lisäävät halukkuutta

 

Suurimmalla osalla raskaus aiheuttaa kuitenkin alkuvaiheessa suuria onnellisuuden ja ylpeyden tunteita, ja myös seksuaalinen halukkuus kasvaa. Pelot ovat Tarja Santalahti mukaan harvinaisia. Usein niistä kärsivät parit, jotka ovat kokeneet aiemmin keskenmenon tai jos raskaaksi tulemisessa on ollut vaikeuksia.

– Ihmiset tietävät kuitenkin jo hyvin, että sikiö on hyvin suojattu, eikä seksi sinällään aiheuta ennenaikaista synnytystä, Santalahti toteaa.

Joskus miehillä voi olla pelko siitä, että yhdynnän aikana penis ”tökkii” vauvaa. Peloista kannattaa Sandbergin mukaan puhua ennen kaikkea oman kumppanin kanssa. Myös neuvolassa asiasta voi keskustella.

– Pelot ovat usein oman mielen tuotteita, ja niihin auttaa tieto.

Suhde koetaan läheiseksi ja intiimiksi

 

Raskauden keskimmäisellä kolmanneksella seksuaalinen halukkuus ja nautinto yleensä kasvavat. Santalahti sanoo, että varsinkin miehet kertovat seksin olleen tässä vaiheessa erityisen hyvää.

– Tässä vaiheessa on jo totuttu siihen, että lapsi on tulossa ja muut alkuraskauden oireet ovat ohitse. Kumppanit kokevat suhteensa hyvin läheiseksi ja intiimiksi.

Viimeisellä kolmanneksella kiinnostus seksiin voi taas laskea, koska vatsa saattaa olla tiellä ja nainen voi tuntea olonsa kömpelöksi. Tämä onkin Santalahden mukaan hyvä paikka ottaa luovuus avuksi.

– Parin kannattaa ottaa kekseliäisyys käyttöön, kokeilla uusia asentoja ja paikkoja. Useimmat tekevätkin näin, monet ovat yhdynnässä vielä pari viikkoa ennen synnytystä. Uutta opittua voi sitten käyttää jatkossakin.

Vaikka se ei ole kovin tavallista, on mahdollista, että raskauden aikana joudutaan luopumaan yhdynnöistä. Santalahti muistuttaa, ettei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, että parin pitäisi laittaa koko seksielämä tauolle.

– On hyvä muistaa, että kaikki muu rakasteluun kuuluva on edelleen sallittua, Santalahti sanoo.