Herkkä siemensyöksy

Herkästä siemensyöksystä puhutaan, kun mies laukeaa lähes aina ennen kuin hän itse tai hänen kumppaninsa haluaisi. Herkkä siemensyöksy on hyvin yleistä kaikenikäisillä miehillä, mutta yleensä iän ja kokemusten myötä herkkyys laantuu. Herkästä siemensyöksystä puhuttaessa on hyvä pohtia milloin ja kenelle herkkä siemensyöksy on ongelmallinen. Ajatukset siitä, mikä on normaali aika seimensyöksyn saavuttamiseen, vaihtelevat hyvin paljon. Lääketieteellisen diagnoosin rajaksi on asetettu emätinyhdynnässä alle 120 sekuntia ejakulaatioon yhdynnän alusta. Ajoittain ilmenevä ennenaikainen siemensyöksy on kuitenkin täysin normaali ilmiö, eikä edellytä mitään hoitoa.

Tavallisin syy herkän siemensyöksyn taustalla on psyykkinen. Esimerkiksi paineet onnistua yhdynnässä, ongelmat parisuhteessa, pitkä väli edellisistä yhdynnöistä, stressi tai aiempi pyykkinen trauma voivat nopeuttaa siemensyöksyn saavuttamista. Valtaosa miehistä oppii iän ja kokemuksen karttuessa viivästyttämään laukeamistaan. Monet kykenevät viivästyttämään siemensyöksyään pidempiaikaisissa suhteissa, mutta kärsivät nopeasta siemensyöksystä uusien kumppaneiden kanssa. Joillakin iän myötä uudelleen ilmennyt nopea siemensyöksy voi liittyä säännöllisen alkoholinkäytön lopettamiseen, koska alkoholi on kenties toiminut laukeamisen hidastajana aiemmin. Runsas alkoholin tai muiden päihteiden käyttö on usein kuitenkin myös syynä sekä erektio-että siemensyöksyn häiriöihin. Myös erilaiset perussairaudet ja lääkitykset voivat olla osasyynä herkkään siemensyöksyyn.

 

Ohjeita hoitoon

 

Seksuaalineuvonta

Usein avun voi saada jo pelkästään sillä, että keskustelee asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeää on myös puhua aiheesta avoimesti oman kumppanin kanssa.

Start-Stop

Stimuloi penistä lähelle orgasmia, lopeta juuri ennen laukeamista. Toista ainakin neljä kertaa, ennen kuin laukeat. Tavoitteena on oppia tunnistamaan milloin siemensyöksy tulee ja pidentää vähä vähältä stimulaatioaikaa. Harjoite kannattaa tehdä vähintään kolme kertaa viikossa.

Saman harjoituksen voi tehdä kumppanin kanssa. Nainen voi ohjata peniksen emättimeen, mutta yhdyntäliikkeitä ei tehdä. Seuraavaksi voi aloittaa rauhalliset yhdyntäliikkeet. Silloin kun mies huomaa olevansa laukeamassa hän pyytää naista lopettamaan. Näin voi harjoitella eri yhdyntänopeuksia ja oppia tunnistamaan siemensyöksyn lähenemisen. Tämäkin harjoitus toistetaan muutamia kertoja, ennen kuin homma viedään siemensyöksyyn asti.

Lantiopohjan lihasten tunnistaminen/harjoittelu

Tämän harjoitteen voi lisätä start/stop harjoitukseen. Siinä vaiheessa kun huomaat olevasi laukeamassa, jännitä lantiopohjanlihakset noin 5 sekunniksi. Lihakset löydät esim. virtsatessa. Keskeytä virtsasuihku. Samat lihakset joilla kontrolloit virtsan pidätystä pumppaavat siemennesteen ulos peniksestä.

Puristustekniikka

Siinä vaiheessa kun huomaat olevasi laukeamassa purista itse tai kumppanisi puristaa penistä terskan tyvestä muutaman sekunnin ajan.  

Puudutteet

Apteekista voi ostaa ihon puudutukseen käytettäviä aineita. Puudute levitetään terskan päälle ennen yhdynnän aloittamista. Kun puudute vaikuttaa se pestään pois. Muuten aine voi puuduttaa myös kumppanin emättimen. Voit myös käyttää kondomia.

Laukeaminen ennen yhdyntää

Hetki sitten saatu siemensyöksy pidentää monilla uuden siemensyöksyn tulemista.

Viivästynyt siemensyöksy

Viivästynyt siemensyöksy on miehillä yksi syy hakeutua seksuaalineuvontaan ja/tai -terapiaan. Viivästynyt siemensyöksy voi olla tilannekohtaista (olosuhteet epäedulliset, humalatila), kohderiippuvaista (liittyy tiettyyn seksikumppaniin) tai yleistynyttä. Yleistynyt siemensyksyn saavuttamisen vaikeus on tyypillinen vaiva erityisesti ikääntyessä.

Useimmiten mies kokee siemensyöksyn noin 3-8 minuutin kuluessa yhdynnän aloittamisesta, jos seksuaalinen stimulaatio  on riittävän voimakas. Jos siemensyksyn saavuttamiseen menee aikaa noin puoli tuntia, kyseessä voi olla viivästynyt siemensyöksy. Joskus kyky saada siemensyöksy voi myös kadota kokonaan.

Syitä siemensyöksyn viivästymiseen ikääntymisen lisäksi voivat olla erilaiset lääkkeet, kuten eturauhasen liikakasvuun käytettävät lääkkeet tai mielialalääkkeet, sekä jotkut sairaudet, kuten pesäkekovettumatauti ja diabeettinen neuropatia. Myös jotkin kirurgiset toimenpiteet saattavat vaikuttaa siemensyöksyn saavuttamiseen.

Siemensyöksyn viivästyminen tai sen puuttuminen aiheuttaa miehelle ja usein myös hänen kumppanilleen turhautumista ja paineita, jotka taas voivat vähentää kiinnostusta seksiin. Olisi tärkeää kyetä puhumaan ongelmasta avoimesti oman kumppaninsa kanssa