« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Vanhemmuus » Tietoa vanhemmille » Pienten lasten vanhemmat » Lapsi ja seksuaalisuus » Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus » 8. Oikeudet

8. Oikeudet

Mitä lapsi oppii ja opettelee, miten ilmentää omaa seksuaalisuuttaan juuri tällä alueella?

Omista oikeuksistaan lapsi ei tiedä mitään, ellei joku niitä hänelle kerro. Lapsi testaa rajoja ja oikeuksia ja se on lapsen tapa tutustua näihin asioihin. Lasta pitää opastaa lapsen tasolla. Asiat selviävät ja opitaan hitaasti ja parhaiten ystävällisesti selittämällä. Samalla kun lapselle kerrotaan asioita, jotka ovat kiellettyjä sillä kaikkia pitää kunnioittaa, samalla kerrotaan että lapsi itsekin omistaa oikeuksia. Häntä ei sa akohdella rumasti ja hänellä on aina oikeus hakea ja saada apua. Lapsien oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.

Mitä eri asioita lapsi saattaa kysyä ja pohtia, mitä eri asioita lapselle voi lapsentasoisesti myös kertoa?

  • Oikeus turvaan, tukeen ja suojeluun aikuisilta, oikeus hankkia ikätasoista tietoa ja esittää kysymyksiä.
  • Tietää oikeutensa, toimii oikeuksiaan toteuttaen, saa siitä elämän hallinnan kokemuksen ja vahvistuu itsetunnossaan.
  • Ilmaisee tarpeita ja toiveita, osaa sanoa "kyllä" ja "ei", tietää että on oikeus tehdä oma päätös itsestään ja omista rajoista, "Minun keho kuuluu minulle."
  • Oikeus tutustua kehoonsa ja olla utelias.
  • Oikeus tutkiskella sukupuoli-identiteettiä, vahvistaa ja leikitellä sillä, prinsessapojat ja äijätytöt ja kaikkea siltä väliltä yhtä sallittuja, pukeutuminen vastakkaiseen sukupuoleen, kokeilut ja puheet että on vastakkaista sukupuolta.
  • Kääntyy ongelmissa luotettavan aikuisen puoleen, mm. kiusaamisessa.
  • Yksityisyys oikeutena, erottaa hyvät ja pahat salaisuudet.
  • Tietää alistamisen, hyväksikäytön ja pakottamisen vääryytenä ja osaa kertoa niistä.
  • Ikärajat mediassa.

"Opetetaan myös, että toista ei saa satuttaa ja että kiusaamista ei tarvitse sietää, ja että monesti hankalassa tilanteessa on hyvä lähteä pois ja kertoa aikuiselle. Kerrotaan, että joskus ihmiset tekee väärin, ja että asioita voi sitten selvitellä. Yritetään pitää yllä vahvaa keskusteluyhteyttä.." (vanhemman vastaus)

"En ole antanut neuvoja mikäli joku koskisi väärin, koska ei ole oikeastaan tullut mieleen, tai ajankohtaiseksi (toisaalta en osaa sanoa koska tulee, pitänee miettiä lapsen oikeudet ja omat rajat uudelleen)." (vanhemman vastaus)

"Haluan, että lapsi oppii, että seksuaalisuus on osa ihmisenä olemista ja täysin siis luonnollista ja hyväksyttävää, mutta samalla toivoisin hänen (ikätasoisesti) ymmärtävän mikä on yhteiskunnallisesti hyväksyttyä, lähinnä siis niiden omien oikeuksien ymmärtämistä ja ihmisten erilaisuuden kunnioittamista. " (vanhemman vastaus)

"Tässä asiassa on menty "lapsi edellä", keskusteltu reilusti asioista, jotka lapsi itse ottaa esiin. Mutta esimerkiksi siitä, mistä vauvat tulevat ei ihmeemmin ole tullut kysymyksiä, vaikka esikoinen seurasi mahan kasvua ja uuden perheenjäsenen tuloa. Tämän kyselyn myötä huomaan kuitenkin, että on asioita, joita minun aikuisena on otettava esiin.. erityisesti nämä turva- ja oikeusasiat."  (vanhemman vastaus)

 

Lue artikkeli Lapsen seksuaaliset oikeudet.


22.10.2020 klo 19:06:30