Miten estät parisuhteen lomakriisin?

27.6.2013 klo 15:46

Parisuhde määrittyy erityisinä avainhetkinä; tekoina, eleinä, muistamisina ja unohtamisina, kirjoittaa psykologi ja psykoterapeutti Susan Johnson. Loma voi olla täynnä tällaisia avainhetkiä. Kumppanin teot ja sanat kertovat lomalla tavallista selkeämmin, "ajatteleeko hän minun parastani". Arvostaako hän, viihtyykö hän kanssani? Mitä minä merkitsen hänelle? Vaikket sitä huomaisikaan, kumppanisi pohtii samaa: "Onko tuo kirja kiinnostavampi kuin minä?"

Lomaan voi olla vaikea sopeutua, mikä yllättää. Lomanhan piti olla loma – mutta missä kaikki hauskuus? Lomalla työprojektit ja työkaverit ovat tiessään. Yksityisyys vähenee. Arjen järjestys muuttuu. Rahankäyttötavat muuttuvat. Kotityön määrä muuttuu. Ympäristö vaihtuu. Lomalla kaikki ovat yhdessä. Vanhempien on yhdessä hoidettava ja kasvatettava lapsia, jotka arkena ovat tottuneet "jakamaan" vanhemmat eri harrastusten ja toimien kesken.

Loma on parisuhteen uusintamisen aikaa

Loman tarkoitus on tuottaa hyvää oloa ja uusintaa parisuhdetta. On tarkoitus saada perheyhteys jälleen elämään talven jälkeen. Tämä voi tapahtua tutustumalla omaan kumppaniin uudelleen, olemalla herkkä hänen tunteilleen ja toiveilleen. Paras maailmanympärysmatka on tutustuminen omaan kumppaniin. Ihminenhän on maailman mielenkiintoisin, monimutkaisin, mystisin ja mielikuvituksellisin olento.

Tavallisesti ihmisen puolustusmekanismit estävät häntä avautumasta ja tutustumasta puolisoon yhä uudelleen, sillä keskusteluiden kautta ihminen tutustuu samalla omaan sisäiseen maailmaansa. Useimmat meistä vastustavat tiedostamista, salaisuuksiemme paljastamista ja sitä, että tulisimme todella ymmärtämään läheisiä ihmisiämme ja samalla itseämme. On helpompaa puhella kepeästi kuin "kesyttää" vieraantumisen jälkeen oma rakastettu, niin kuin Antoine De Saint-Exupéry opettaa.

Kommunikaatiota ja uudelleen tutustumista omaan kumppaniin

Miksi sitten lomalla kannattaisi ottaa yhtenen matka yhteiseen tutustumiseen? Esimerkin voi löytää kirjallisuudesta. Kirjailija Jane Austenin kuvaamaa rakkautta ja vuorovaikutusta pidetään kirjallisuudentutkimuksessa klassisena ihanteena. Austenin parisuhteissa on ilmaisun rikkautta ja spontaanisuutta. Ilmaistessaan itseään yksi odottaa toisen ponnistelevan ymmärtääkseen hänen näkemystään, vaikkei edes hyväksyisi sitä. Austenin kumppanuksista kumpikaan ei aseta itseään toisen yläpuolelle, muttei myöskään niele loukkaantumistaan vaan ilmaisee ajatuksensa älykkäästi, haastaen. ”Näinkö todella toimit? ”Austen kuvaa rakkauden ”keskusteluna, jolle ei näy loppua”. Kumppanit tarvitsevat toisiaan, sillä heidän itseymmärryksensä kasvaa jokaisen keskustelun myötä. Itseymmärryksen kautta kasvaa itsetunto, jonka varaan on hyvä rakentaa parisuhteen syveneminen sekä perheonni.

Tuskin kukaan elää suhteessa, joka on ihanteellinen päivästä toiseen. Parisuhteisiin kuuluu aaltoliike, jota  voi parisuhdetaidoilla hallita.  Silti ihanteita on hyvä olla, sillä ne ohjaavat toimintaa. Ihanne ei muutu todellisuudeksi ilman jatkuvaa hyvää tarkoitusta parisuhteen eteen. Mutta miten pääsisimme kumppanin kanssa ”keskusteluun, jolle ei näy loppua?” Hyvälle kommunikaatiolle on ominaista hellittelysanat, parin oma keskustelukoodi, keskinäinen ymmärrys joka ei avaudu muille; rentous ja suuri tietomäärä toisesta, mikä minimoi väärinymmärrykset. Hyvä kommunikaatio on laajaa ja syvää. Heikko kommunikaatio pitää sisällään keskeytyksiä, kyllä – mutta – minähän sanoin -väittelyä, jännitystä siitä, kumpi on oikeassa, toisen sanojen ja signaalien väärinlukua, puolustelua, murjotusta ja vähättelyä. On tärkeää on ottaa tavaksi myönteinen keskustelutapa ja pitää siitä kiinni.

Parisuhde: työtä vai toiminnan suunta?

Vaikka lomalla moni asia muuttuu, ihmisen turvallisuuden tarve parisuhteessa ei muutu. Turvallisuus parisuhteissa kehittyy sen mukaan, miten hyvin ymmärrämme kumppanimme ajatukset, uskomukset ja toiveet. Ymmärrykseen pääsee vain keskustelemalla ja kuuntelemalla.

Ihmisellä on taipumus vetäytyä tottumuksiin ja tapoihin, jotka tuntuvat turvallisilta. Joskus tylsyys ja muuttumattomuus tuntuvat turvallisilta, mutta on tärkeää olla avoin muutokselle. Mitä haluaisit valittusi kanssa tehdä? Mitä hän haluaisi juuri sinun kanssasi?

Tässä vielä käytännön vinkkejä lomalle:

1.     Suunnittele. Lomahaaveenne eivät välttämättä täsmää. Siksi opettele tekemään kompromisseja: lähde joskus kumppanisi mukaan vain tehdäksesi hänet onnelliseksi. Eräs hyvä merkki parisuhteessanne on se, että olette toisillenne seuraksi ja iloksi lomallanne. Myös pakkaaminen on virittäytymistä lomaan.Jo pakkaillessasi voit ottaa osaltasi vastuun lomatunnelmasta.

2.     Säästä. Eräs yleisimmistä riidan aiheista parisuhteissa on raha. Kun säästätte yhdessä matkaanne varten, maksatte laskunne ennen matkaa ja sovitte, miten paljon rahaa voi lomalla käyttää, vältätte rahariidat. Hyvän elämän strategia on asettaa kohtuulliset rajat kaikelle, myös rahan käytölle.

3.     Osallistu ja auta. Olet osa parisuhdettasi ja perhettäsi myös lomalla. Voit joutua siirtämään joitakin lomaunelmiasi tulevaisuuteen. Pidä rakkauttasi etusijalla. Jätä liika alkoholin nautiskelu tai nettiriippuvuus. Hoida suhdettasi pienillä teoilla ja valinnoilla, jotka tuottavat toiselle hyvää mieltä.

4.     Tee sovinto. On tärkeää osata nöyryyden säännöt, jos loukkaat läheisiäsi. Anteeksi antaminen ja anteeksi pyytäminen ovat tärkeitä taitoja, mutta opettele myös pyytämään ja ottamaan vastaan apua.

5.     Rentoudu. On syytä kestää se, että lomalla vastaan tulee ylä – ja alamäkiä. Jos kumppanisi aiheuttaa sinulle pahaa mieltä, pidä puoliasi – voit tehdä sen myös yllättävällä ja hauskalla tavalla. Voit myös antaa ongelmien mennä menojaan.

6.     Malta. Älä ala riidellä lomalla ikuisuusongelmistanne. Kun tulette toimeen eri näkemystenne kanssa, se riittää kyllin hyvään yhteiselämään.

7.   Hellittele. Nyt on aikaa hellitellä. Tee parisuhteestasi nautinnon lähde teille molemmille.


Heli Vaaranen

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja