Läheisyys ja lisääntyminen

Lapsi pussaa äidin raskausmahaa.

Läheisyys

On hyvä olla lapsi! Olen ihana! Lapsi tutkii ja leikkii ja tutustuu siten kaikkeen, mikä on mukavaa.

Identiteetti ja itsetunto
Kannustava kasvatus
Lisääntyminen, raskaus, synnytys

Hoiva, hellyys, läheisyys ja kosketus edistävät lapsen hyvää itsetuntoaja kehonkuvaa. Läheisyydestä nauttiminen, kuten peuhupainit ja halaukset, edistävät lapsen oppimista ja hyvinvointia.

Lapsi saa mielihyvää liikkumisesta, keinumisesta, kylpemisestä ja siitä, että häntä hoivataan. Myös syöminen, pissaaminen ja ulostaminen tuovat usein mielihyvää.

Myönteinen kehonkuva kehittyy myös, kun lapsi tutustuu omaan kehoonsa ja tuntee nautintoa monenlaisesta kosketuksesta ja tekemisestä.

Turvallinen läheisyys ja kosketus antavat lapselle viestin, että hänet hyväksytään. Kosketuksen pitää olla myönteinen asia, sen pitää tapahtua ilman pakkoa. Lapsen fyysinen satuttaminen ja kurittaminen ovat haitallisia lapselle.

Lapsi hakee usein mielihyvää myös oman kehon koskettelusta, kuten hiuksien pyörittämisestä sormilla, nenän kaivamisesta tai omien sukuelinten koskettelusta. Ne ovat normaaleja tapoja tutustua omaan kehoon ja sen tuntemuksiin.

Lapsella täytyy olla mahdollisuus tutkia maailmaa kaikilla aisteillaan ja koko kehollaan. Ohjaa lasta arvostavasti, kun hän tutustuu omaan kehoonsa.

Jokaisella lapsella on oikeus siihen, että hänet ymmärretään ja hän saa arvostusta omana itsenään ja omassa kehitysvaiheessaan, sellaisena kuin hän on. Lapsen kohtelun lähtökohtana ovat lapsen etu ja tarpeet.

Lisääntyminen

Miten vauva joutuu vatsaan? Lapsi on utelias ihmisenä olemisen ihmeistä.

Lapsella on oikeus kysyä kaikesta, mitä hänelle tulee mieleen. Rohkaise lasta kysymään ja vastaa lapsen kysymyksiin asiallisesti. Lapsella on aina oikeus saada hyvää opetusta ja kannustavia vastauksia, jotka sopivat hänen ikätasolleen.

Pieniä lapsia kiinnostavat kaikki asiat tasapuolisesti. Lapsiperheissä perheenlisäys on tavallinen puheenaihe. Omassa tai tutussa perheessä voidaan odottaa lasta tai syntyy lapsi. Jotkut lapset kysyvät siitä tarkemmin, toisia aihe ei niin paljon kiinnosta.

Lapset ovat kiinnostuneita siitä, miten lapsi saa alkunsa, miten vauva menee vatsaan tai miten vauva tulee ulos vatsasta. Opeta lapselle totuuden mukaisesti, yksinkertaisilla sanoilla, mitä ovat raskaus, kohtu tai vauvan koti. Lapselle voidaan puhua vauvansiemenestä, joka tarvitaan mieheltä ja naiselta.

Raskaus ja syntyminen perheeseen on jokaiselle lapselle henkilökohtainen asia. Lapsen lähipiirissä on usein lapsia, jotka ovat tulleet perheeseen eri tavoilla. On tärkeää puhua lapselle ja opettaa arvostavasti erilaisista tavoista, joilla lapsi voi tulla perheeseen.

Lapselle voi kertoa yksinkertaisesti, miten vauvansiemenet laitetaan yhteen. Lapselle voi kertoa adoptiosta, koeputkihedelmöityksestä, lahjasiemenistä ja monenlaisista perheistä. Lapselle voi myös kuvata eri tapoja, joilla vauva voi syntyä.

Lapset usein leikkivät raskaana olemista, raskaaksi tulemista ja lapsen syntymää ja hoitamista. Rohkaise lasta käsittelemään leikin kautta kaikkea, mitä hän on oppinut.

Lasten kuvakirjat ovat tässä usein hyvä apu esimerkiksi ”Onnikujan kaverukset ja pomppiva massu”.