Nuorten seksuaalikasvatus

Hymyileviä nuoria oppitunnilla koulussa. Istuvat pöydän ääressä läppärit pöydällä ja katsovat yhdessä yhden nuoren näyttämään vihkoa.

Väestöliitto tarjoaa materiaaleja seksuaalikasvatuksen tueksi nuorten kanssa toimiville ammattilaisille, erityisesti yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille.

Väestöliiton sisällöt seksuaalikasvatukseen

Kaikki nuorille suunnatut sisällöt, kuten seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvät artikkelit, löytyvät Hyvä kysymys -verkkopalvelusta: hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto.

Hyvä kysymys verkkopalvelusta löytyy myös

Kaikkia sisältöjä voi käyttää tukena seksuaalikasvatuksessa, esimerkiksi kouluissa ja nuorisotaloilla.

Tulosta Väestöliiton palvelujulisteet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lataa A3-kokoinen pdf-juliste tulostettavaksi (suomi)

Lataa A3-kokoinen pdf-juliste tulostettavaksi (ruotsi)

Seksistä ja seksuaalisuudesta saa puhua -juliste

Millä kaikilla tavoin voimme viestittää nuorille, että myös seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviin asioihin voi saada apua?

Kouluterveyskyselyn mukaan noin seitsemän prosenttia, sekä yläkoulujen että toisen asteen opiskelijoista, kokee tarvitsevansa mahdollisuuden keskustella jonkun kanssa ihmissuhteita ja seksuaalisuudesta. NuoretKuvassa on seksuaalisuuteen viittaavia symboleita, kuten huulet, kondomi, siittiö, sateenkaari, kirkkovene, penis, sukupuolia kuvaava symboli, sydän ja keskellä teksti seksistä ja seksuaalisuudesta saa puhua. kertovat usein chat-palveluissamme, että heidän on vaikea ottaa puheeksi kehoon ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita lähipalveluissa, kuten kouluterveydenhoitajan tai -lääkärin vastaanotoilla, vaikka tilanne vaatisi ammattilaisen silmäparin arvioita asiasta. Pelkästään sopivien sanojen löytäminen voi tuntua nuoresta hankalalta, ja he pohtivat usein myös sitä, voiko tällaisista asioista puhua koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?

Ehkä me ammattilaiset voisimmekin aktiivisesti rohkaista nuoria ja madaltaa kynnystä asioiden puheeksi ottamiseen myös näissä kysymyksissä? Jos ajattelet kanssamme samoin, niin tulosta juliste, kiinnitä se odotustilan tai työhuoneeseesi seinälle ja anna näin nuorille lupa keskustella seksuaalisuudesta.

Mun valinta -kampanja nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin tueksi

Mun valinta -kampanjassa nostetaan esiin seksuaaliseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyviä ajankohtaisia teemoja, jotka nousevat esiin nuorten kanssa keskusteluissa. Kampanja tukee nuoria omien valintojen tekemisessä ja omien rajojen tunnistamisessa sekä niistä kommunikoimisessa.

Kaikki materiaalit kootaan osoitteeseen hyvakysymys.fi/munvalinta, jossa ne ovat käytettävissä koulujen seksuaali- ja tunnetaitokasvatuksessa myös varsinaisen kampanjan päättymisen jälkeen. Mun valinta -kampanjan aiheina ovat olleet esimerkiksi seksitautien ehkäiseminen, seurustelusuhteen vaikeat valintatilanteet, omien tunteiden ja rajojen tunnistaminen, sekä niistä kommunikoiminen.

Kumita-kondomikampanja yläkouluihin

Kumita-kampanjan banneri. Vasemmassa yläkulmassa teksti: Kumita.Kun on sen aika. Vasemmassa alakulmassa Väestöliiton logo. Oikeassa alakulmassa on hymyilevä kondomihahmo Kumita-logolla ja sydämmilla ympäröitynä. Vihreä pohja ja renkaita. Tekstit valkoisella ja kondomihahmo logoineen mustalla.

Kumita-kampanjassa pyritään kumoamaan kondomiin liittyviä myyttejä ja puhumaan kondomista myönteiseen sävyyn. Kampanja lähettää kondomit kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja tarjoaa tukea ja tietoa ammattilaisille seksuaalikasvatukseen. Kumita-kampanjan sivut materiaaleineen löydät täältä.

Asiallisen tiedon saaminen parantaa nuoren kykyä pitää itsestään huolta ja välttää riskeihin joutumista. Siksi Kumitassa kannustetaan koulun ammattilaisia – erityisesti terveystiedon opettajia ja terveydenhoitajia – puhumaan nuorille seksistä ja ehkäisystä.