Ruuhkavuodet 2 -hanke
Työssäkäynti ja iäkkäästä läheisestä huolenpito yli 50-vuotiaan arjessa
Väestöliitto koordinoi Työsuojelurahaston rahoittamaa tutkimus- ja kehittämishanketta. Hanke kestää loppuvuoteen 2026 asti.
Hankkeessa ovat mukana
Työpaikoilla, ja erityisesti vuorotyön osalta
- etsitään ratkaisuja, jotka huomioivat työntekijän vastuun iäkkään lähiomaisen tai muun läheisen hoivasta ja huolenpidosta
- päivitetään hoivaan liittyviä työpaikkakohtaisia ohjeistuksia, joiden avulla halutaan osaltaan vahvistaa sukupuolten tasa-arvoa ja työyhteisön yhdenvertaisuutta
- pyritään purkamaan sukupuoliin liittyviä stereotypioita, jotka ylläpitävät perinteistä työnjakoa iäkkäiden hoivassa.
Yhteistyökumppaneita
Demos Helsinki
Feelback, osa Innolink Research Oy:tä
Repo Work (Foxie)
Omaishoitajaliitto
Tutkimusyhteistyötä
Väestöntutkimuslaitos, Kelan tutkimus, Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos ja Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus
Tutkimusaineistot
Työpaikkojen henkilöstöltä ja PAMin jäsenistöltä kerätään aineistoa teemahaastatteluilla sekä henkilöstö- ja jäsenkyselyillä. Tekoälypohjaisella työkalulla kerätään aineistoa työvuorosuunnittelun kehittämistä varten.
Vastaajapaneelista kerätään 50–69-vuotiaiden suomalaisten käsityksiä ja konflikteja työstä sekä perhesuhteista. Aineiston avulla selvitetään, minkälaisia tarpeita iäkkäitä omaisiaan hoitavilla 50–59 ja 60–69-vuotiailla työssäkäyvillä vastaajilla on suhteessa työaikoihin, työn joustoihin ja hoivaan. Vastaajat painotetaan vastaamaan väestöä, ja vastauksia analysoidaan tilastoanalyysien avulla.
Taustaa
- Suomessa yhteensä noin 100 000 työikäistä hoitaa päivittäin oman kotitalouden ulkopuolella asuvaa läheistään; näistä enemmistö on naisia.
- Suomessa on yhteensä noin 750 000 lähiomaisestaan säännöllisesti huolta pitävää ihmistä. Tutkimusten mukaan miehet eivät työpaikoilla useinkaan kerro iäkästä omaistaan hoitavan roolistaan. Tilanteita ei pystytä tämän vuoksi aina tunnistamaan.
- Suomessa maantieteelliset etäisyydet perheenjäsenten välillä voivat olla pitkiä, ja väestörakenteen muutokset ja julkisen sektorin, esim. vanhuspalvelujen säästöt tekevät aiheesta erittäin ajankohtaisen.
Tuotokset ja tulokset
Ruuhkavuodet 2 -hankkeen tuotoksina syntyy työpaikoille kehittämisideoita ja koontiraportteja. Työpaikoilla lisätään sisäistä viestintää ja esihenkilöiden osaamista (tietoa, asennetta, ratkaisumalleja) iäkkään läheisen hoivan ja huolenpidon tilanteissa.
Hankkeen aineistoista laaditaan tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleita, opinnäytteitä, työkalupakki esihenkilöille sekä toteutetaan Väestöliiton Perhebarometriin 2025 osio hankkeen teemasta. Hankkeen loppuraportti ilmestyy sähköisenä julkaisuna 2026.
Lisätietoja
Anna Kokko, hankkeen johtaja