Tietoa parisuhteesta

Parisuhde on ihmisen yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä. Läheiset ihmissuhteet ansaitsevat aikaa ja tukea.

Pitkän parisuhteen ylläpitäminen ei ole itsestään selvää. Sen elinkaaressa on havaittavissa yleisiä nivelvaiheita, joita määrittävät omanlaisensa kehityshaasteet. Suhteen alussa ihmiseltä kysytään uskallusta heittäytyä seikkailuun, jossa vaarana on monenlaiset sydänsurut. Vetovoiman ylläpitoon tarvitaan myönteistä vuorovaikutusta ja erillisyyttä. Kriisien taustalla on usein yksinäisyyttä ja epäonnistuneita yrityksiä muuttaa toimimatonta arkea.

Onnistuneeseen vuorovaikutukseen tarvitaan empatiaa ja avoimuutta. Toimiva parisuhde rakentuu itsenäisten ihmisten varaan ja usein suhteen päättyminen liittyy sen osapuolien henkilökohtaisiin kasvukipuihin. Ero on yksi ihmiselämän vaikeimmista kriiseistä, jossa yhdistyy pettymyksen, surun ja toivottomuuden kokemukset. Sen käsittely vaikeutuu entisestään, jos ero on riitaisa.

Näiltä sivuilta voit lukea tietoa parisuhteesta ja saat ohjausta eron käsittelyyn.


Tunnekeskeinen parisuhdekurssi

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi antaa välineitä parisuhteen läheisyyden parantamiseen ja ristiriitojen ratkaisuun. Kurssin voit tehdä joko yhdessä kumppanisi kanssa tai yksin. Paras hyöty saadaan, jos molemmat olette halukkaita kurssille ja teette sen yhdessä. Kurssi perustuu tunnekeskeiseen pariterapiaan. Siirry Tunnekeskeiselle parisuhdekurssille tästä


Parisuhteen omahoito-ohjelmat

Parisuhteen omahoito-ohjelmia löydät  Mielenterveystalo.fi -sivustolta. Väestöliitto on tuottanut ohjelmia yhteistyössä HUS:in Mielenterveystalon kanssa:

Parisuhteen omahoito-ohjelman avulla vahvistatte keskusteluyhteyttä toisiinne ja saatte selviytymiskeinoja parisuhteen kriiseihin. Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia. Siirry hoito-ohjelmaan

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelma auttaa ymmärtämään liiallista mustasukkaisuuden tunnetta ja selviytymään sen kanssa. Siirry hoito-ohjelmaan.

Oikeudellisissa kysymyksissä kannustamme kääntymään viranomaisten ylläpitämien sivustojen puoleen:

Suomi.fi

Oikeus.fi

Kaikki maksuttomat parisuhdepalvelumme löydät kootusti Hyvä kysymys -palvelusta: Siirry Väestöliiton parisuhdesivuille