Julkaisut ja materiaalit vanhemmuuden tueksi

Tuotamme monenlaisia materiaaleja ja julkaisuja pienten lasten vanhemmille sekä lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Kaikki materiaalit ja oppaat ovat maksuttomia!


Vauvan päivän kulku

Vauvan päivän kulku listaVauvan syntyminen perheeseen on suuri elämänmuutos koko perheelle. Etenkin ensimmäisten viikkojen aikana saatetaan monesti seurata tarkemmin vauvan päivärytmiä, syömistä, nukkumista sekä vatsantoimintaa.

Tämä vauvan päivän kulku -taulukko auttaa vanhempia seuraamaan vauvan päivän kulkua. Tulostettavaan taulukkon tarkoitus on helpottaa vanhempien arkea.

Taulukkoon voi kirjata viimeisen syöttökerran, vaipanvaihdon sekä nukkumisen kellonaikoineen.

Tulosta Vauvanpäivän kulku -taulukko tästä: Vauvan päivän kulku


Muistilista perheelle

Kuva tyhjästä muistilistastaMitä kaupasta pitikään ostaa? Koska se seuraava neuvola-aika olikaan? Mitä kaikkea piti hankkia päiväkodin aloitusta varten?

Arjessa on paljon muistettavia asioita ja monesti osa asioita saattaakin unohtua. Nappaa tästä muistilista käyttöösi helpottamaan arjen toimivuutta ja helpottamaan muistettavien asioiden muistamista.

Tulosta muistilista tästä: Muistilista


Tikapuut -kannustavaan vanhemmuuteen lautapeli perheille

Yhdessä vietetyt hetket ovat hetkiä, jotka jäävät ikuisesti muistoihimme elämään. Siksipä tällä lautapelillä haluamme tarjota puuhaa perheille ja luoda teille yhteisen ja lämminhenkisen hassutteluhetken, josta ei jää taatusti uupumaan jännitystä ja naurua. Pelaajat aloittavat pelin ensimmäisestä pallosta ja kilpailevat keskenään siitä, kuka pääsee ensimmäisenä punaisen maalilipun luokse. Peli ei olekaan niin helppo, mitä kuvitella saattaa! Matkan varrella on suoritettava erilaisia hauskoja ja hullunkurisia tehtäviä sekä reitin varrella olevat tikapuut voivat joko hidastaa, tai nopeuttaa matkaa.

Tästä pelistä ei hassuttelulta, jännitykseltä tai nauramiselta voi välttyä! Pelionnea!

Tulosta lautapeli tästä: Tikapuut kannustavaan vanhemmuuteen -lautapeli

Kohti kannustavaa vanhemmuutta- lautapelistä kuva


Itkuinen vauva ja koliikkiItkuinen vauva ja koliikki -opas vanhemmille kansikuva

Itkuinen vauva ja koliikkikuinen vauva -oppaaseen on koottu tietoa ja käytännön vinkkejä sisältävä opas sinulle, joka kaipaat tukea itkuisen vauvan hoitoon. Jos vauva itkee paljon, puhutaan koliikki-itkusta. Koliikkivauva itkee usein monta tuntia päivässä ja vauvalla tuntuu olevan jokin hätä. Itku ei tavallisesti lopu arkisilla rauhoittelukeinoilla ja siihen on vaikea löytää yhtä selkeää syytä.

Siirry oppaaseen tästä: Itkuinen vauva ja koliikki 


Pullonpyörittäjien -opas kansikuvaPullonpyörittäjien opas

Opas on tarkoitettu tiedonlähteeksi niille vauvaperheille, joissa vauva saa ravinnokseen äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta tuttipullosta.

Siirry oppaaseen tästä: Pullonpyörittäjien opas


Kiukkukirja

Kiukkukirja kansikuvaMitä tehdä, kun kolmevuotias kirkuu keittiön tai kaupan lattialla haluavansa jäätelöä? Tai kun kuusivuotias polkee jalkaa, kun ei saa piirrettyä
oikeannäköistä dinosaurusta?

Siirry oppaaseen tästä: Kiukkukirja – aggressiokasvatuksen käsikirja alle kouluikäisen lapsen vanhemmille


Tutkimusmatka upeaan kehoon – neuvoja leikki-ikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen

Tutkimusmatka upeaan kehoon -oppaan kansikuvaLapsen seksuaalinen kehitys painottuu siihen, miten lapsi kokee oman kehonsa ja millainen kuva hänelle muodostuu omasta kehosta. Seksuaalisuus liittyy vahvasti myös itsetuntoon ja tunteisiin. Lapsen seksuaalisuus alkaa muotoutua jo syntymässä. Seksuaalista kehitystä tapahtuu koko lapsuuden ajan ja vanhemman on hyvä tukea sitä.

Siirry oppaaseen tästä: Tutkimusmatka upeaan kehoon


Uteliaana seksuaalisuudesta

Uteliaana seksuaalisuudesta oppaan kansikuvaMeidän aikuisten on hyvä tuntea lapsen seksuaalinen kehitys. Silloin voimme parhaalla tavalla tukea sitä. Tietovihosta saat tietoa lasten tavallisesta kehityksestä ja käytöksestä. Lapsen seksuaalissävytteinen käytös voi herättää meissä aikuisissa hämmennystä ja huolta. Löydät tietoa myös sellaisesta käyttäytymisestä, josta kannattaa kysyä neuvoja asiantuntijalta.

Siirry oppaaseen tästä: Uteliaana seksuaalisuudesta


Pupujuttuja ja muita vauvasatujaPupujutuja ja muita vauvasatuja kirjan kansikuva

Useimpia esikouluikäisiä lapsia kiinnostaa, miten vauvat syntyvät. Pupujuttu – satukirjan tarkoitus on auttaa vanhempia asian kertomisessa. Kirjassa on satu perinteisellä tavalla alkunsa saaneen lapsen syntymisestä ja lisäksi satuja vaihtoehtoisilla tavoilla saaduista lapsista. Tarinat vaikeuksien jälkeen saaduista lapsista, ottolapsista ja lapsettomista aikuisista avartavat lapsen maailmankuvaa ja auttavat häntä hyväksymään erilaisuutta.

Näitä satuja voi käyttää perheissä, päiväkodeissa ja myös koulujen alaluokilla perhekasvatuksen tukena.

Siirry satukirjaan: Pupujuttu ja muita vauvasatuja


Julisteet ja esitteet

Lapsiperheiden kanssa työskentelevä ammattilainen, voit tilata maksuttomista palveluistamme kertovia esitteitä, ajanvarauskortteja esim. neuvolan asiakkaille jaettavaksi sekä julisteita neuvolan tai perhekeskuksen ilmoitustaululle. Postituksesta veloitamme vain toimituskulut  ja toimitamme materiaalit postiennakolla. Tällöin tilaaja maksaa postikulut paketin noudon yhteydessä postiin. Voit tilata materiaalit sivun lopussa olevalla yhteydenottolomakkeella. Jos odotustiloissanne on digitaalinen näyttö, voitte vapaasti hyödyntää myös palveluistamme kertovaa lyhyttä videota. Lataa video tästä. Otathan myös vanhemmuuden ja parisuhteen teemoihin keskittyvän Vanhempien Väestöliitto -Facebook-sivumme seurantaan.

Ajanvarauskortti


Ammattilainen – tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen. Jos haluat vastaanottaa ajankohtaisia uutisiamme ja tietoa palveluistamme, liity uutiskirjeen tilaajaksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vanhemmuus@vaestoliitto.fi Voit myös olla yhteydessä meihin ja antaa palautetta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vanhemmuus@vaestoliitto.fi


 

Yhteydenottolomake:

Onko sinulla jotain kysyttävää julkaisustamme tai materiaaleistamme? Haluatko tilata uutiskirjeemme? Tai oletko kiinnostunut tilaamaan maksuttomia materiaalejamme? Toimitamme materiaaleja postiennakolla. Tällöin tilaaja maksaa postikulut paketin noudon yhteydessä postiin. Postitusta varten tarvitsemme seuraavat tiedot: tilattava materiaali ja määrä, postitusosoite sekä yhteystietosi (sähköpostiosoite, puhelinnumero). Emme käytä antamiasi henkilötietoja muuhun tarkoitukseen.
  • Jos haluat, että olemme yhteydessä sinuun, muista lisätä yhteystietosi
    Annan suostumukseni käyttää antamiani tietoja Väestöliiton toiminnassa. Tietoja käsitellään luottamuksellisina eikä niitä luovuteta ulkopuolisille. Tiedot hävitetään niiden käyttötarkoituksen päätyttyä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Väestöliiton tietosuojaseloste