SHARE-ikääntymistutkimus

Ikääntynyt pariskunta ja pieni tytär aamupalapöydässä. Isovanhemmat kuuntelevat tyttöä iloisen näköisinä.

Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe eli SHARE on 28 maassa toteutettava ikääntymistutkimus. SHARE on eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri, joka on tuottanut monitieteistä pitkittäisaineistoa yli 50-vuotiaiden henkilöiden terveydestä, taloudesta ja sosiaalisista suhteista vuodesta 2004 lähtien.

SHARE on ainoa aidosti vertailukelpoinen lähde ikääntyneiden eurooppalaisten ja heidän perheenjäsentensä elinolojen vertailuun. Poikkitieteellisen paneelirakenteensa ansiosta SHARE:lla voidaan tutkia vaikutuksia ajassa.

Suomi liittyi mukaan vuonna 2017 seitsemännen aallon yhteydessä. Suomessa aineistoa ovat rahoittaneet Euroopan Komissio, Eläketurvakeskus, Kela, Keva, Sosiaali- ja terveysministeriö, Svenska Kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Yrjö Jahnssonin Säätiö.

Aineiston käyttö on ilmaista tutkijoille. SHARE:n kansainvälisiltä sivuilta voit lukea lisää aineiston käytöstä. Hankesivullamme on ohjeet siihen, miten pääset alkuun aineiston käytössä. SHARE-aineistoa hyödynnetään jo runsaasti, ja siitä ilmestyy yli neljä tieteellistä julkaisua viikoittain.

Videolla SHARE tiivistettynä kolmeen minuuttiin.

Jos video ei näy, katso linkistä: https://youtu.be/lYVzgrO_4-c

Ajankohtaista

Lisätietoja

Johanna Lahtela,  SHARE Suomen maakoordinaattori
johanna.lahtela@vaestoliitto.fi
044 491 8993