SHARE-ikääntymistutkimus

Ikääntynyt pariskunta ja pieni tytär aamupalapöydässä. Isovanhemmat kuuntelevat tyttöä iloisen näköisinä.

Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe eli SHARE on 28 maassa toteutettava ikääntymistutkimus. Hankkeessa otetaan selvää yli 50-vuotiaiden eurooppalaisten elämistä käyntihaastattelujen avulla. Sen tuottaman tutkimustiedon avulla voidaan ratkoa ikääntyvän väestön haasteita.

SHARE on ainoa aidosti vertailukelpoinen lähde ikääntyneiden eurooppalaisten ja heidän perheenjäsentensä elinolojen vertailuun. Poikkitieteellisen paneelirakenteensa ansiosta SHARE:lla voidaan tutkia terveyden, talouden, työnteon ja sosiaalisten suhteiden vuorovaikutusta ajassa.

Hankkeessa on kerätty tietoa ikääntyvästä väestöstä jo vuodesta 2004. Suomi liittyi mukaan vuonna 2017 seitsemännen aallon yhteydessä. Suomessa aineistoa ovat rahoittaneet Euroopan Komissio, Eläketurvakeskus, Kela, Keva, Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen kulttuurirahasto, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Yrjö Jahnssonin Säätiö.

Aineiston käyttö on ilmaista tutkijoille. SHARE:n kansainvälisiltä sivuilta (linkki) voit lukea lisää aineiston käytöstä. Hankesivullamme on ohjeet siihen, miten pääset alkuun aineiston käytössä. SHARE-aineistoa hyödynnetään jo runsaasti, ja siitä ilmestyy yli neljä tieteellistä julkaisua viikoittain.

Videolla SHARE tiivistettynä kolmeen minuuttiin.

Ajankohtaista

Käy katsomassa tiivis SHARE-käyttäjäkoulutus tutkijoille, joka julkaistiin marraskuussa 2021 Väestöliiton Youtube kanavalla.

Tuoreimmassa perhebarometrissä SHARE aineistolla laadittuja tuloksia yli 50-vuotiaiden suomalaisten parisuhteista.

Life histories in Finland -julkaisussa SHARE:n 7. tutkimusaallon tuloksia käsitellään laajasti.

Tutkimustuloksia maailmalta löytyy kootusti SHARE:n kotisivuilta.

Lisätietoja

Miika Mäki, tutkija, SHARE Suomen maajohtaja
miika.maki@vaestoliitto.fi
040 650 7503

Henri Mikkola, tutkija, SHARE Suomen maaoperaattori
henri.mikkola@vaestoliitto.fi
040 702 4496