Malawi

kaksi malawilaista nuorta

Kannustamme erityisesti poikia ja miehiä kyseenalaistamaan perinteiset sukupuoliroolit ja haastamaan omia asenteita. Tyttöjen valinnanmahdollisuudet ovat perinteisesti olleet kapeat ja heidän tulevaisuutensa on usein sidottu äitiyteen. Tytöt ovatkin saaneet tyttöjen konferensseissa tai koulujen vertaisryhmissä tietoa vaihtoehtoisista tulevaisuudennäkymistä, kun hyvin erilaisille urapoluille päätyneet nuoret naiset ovat kertoneet elämästään. Monet tytöt kertovat saaneensa tästä eväitä omille uusille unelmilleen.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa sijaitseva Malawi on yksi maailman köyhimmistä maista, vaikka onkin pystynyt kehittämään talouttaan ja ihmisten elinoloja viimeisten vuosien aikana. Köyhyys ja eriarvoisuus pysyvät kuitenkin edelleen vahvoina. 66% väestöstä on alle 24-vuotiaita, mikä asettaa suuret paineet valtion rakenteille. Seksuaalioikeuksien näkökulmasta suurimpia haasteita ovat teiniraskaudet, suuri äitiyskuolleisuus, lapsiavioliitot, hiv-positiivisten suuri määrä sekä sukupuolittunut väkivalta. Lailliset raskaudenkeskeytykset ovat maassa käytännössä kielletty, mikä lisää vaarallisten raskaudenkeskeytysten määrää. Samaa sukupuolta olevien suhteet on laissa kriminalisoitu, ja sateenkaari-ihmiset kokevat väkivaltaa ja sen uhkaa päivittäin.

Malawissa noin 40 % tytöistä ja naisista on kokenut sukupuolistunutta tai seksuaaliväkivaltaa. Ilmiön taustalta löytyy kielteisiä asenteita tyttöjä ja naisia kohtaan, sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja ahtaita sukupuolirooleja ja -normeja.

Ulkoministeriön logo Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin