Palvelut

Kevään 2023 maksuttomat verkkotapahtumat

Webinaarisarja ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa”
Kiinnostavatko sukupolvisuhteet?
Kohtaatko elämässäsi tai työssäsi haasteita sukupolvien välillä?
Syksyllä 2022 Väestöliiton ja Mielenterveyden keskusliiton aloittama webinaarisarja ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa” käsitteli rajoja, eroja sekä jaksamista. Keväällä 2023 Merja ja Minna jatkavat keskustelua seuraavista aiheista:

-16.2. 2023
  klo 14–15 Mielenterveys sukupolvien ketjussa
-16.3. 2023 klo 14–15 Vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen
-13.4. 2023   klo 14–15 Rakentavia riitoja, sovittelevia sanoja

Äitejä, isiä, vävyjä, miniöitä, tyttäriä, poikia, mummeja, ukkeja, lapsenlapsia…. Välillä voi olla vaikea hahmottaa, missä kulkevat toisilleen läheisten ihmisten rajat eri sukupolvien välillä. Mihin kaikkeen voin tai saan isovanhempana tai aikuisena tyttärenä puuttua? Miten saan olla mukana aikuisten lasteni tai lastenlasteni elämässä? Mikä on mummin ja ukin rooli, entä apen ja anopin? Voinko olla mukana lastenhoidossa ja kasvatuksessa? Entäpä jos aikuisesta lapsesta tuntuu siltä, että oman äidin tai isän elämään pitäisi puuttua?

Sukupolvien väliset suhteet voivat usein johtaa säröihin ja solmuihin, vaikka tarkoitus on hyvä. Toisen aikuisen näkemyksiä ja valintoja elämässä voi olla välillä vaikea hyväksyä, kun itse ajattelee ja elää eri tavoin. Mielenterveyden ongelmat vanhemmalla, puolisolla tai isovanhemmalla tuovat vielä lisää haastetta perheeseen. Ne vaikuttavat sekä mielenterveysongelmia itse kokevan että kaikkien läheisten elämään. Läheiset ihmissuhteet ovat valtava voimia tuova asia elämässä. Toimivat perhekuviot tukevat mielen hyvinvointia ja ovat huonoina hetkinä parhaimmillaan vankka tukipilari. Miten voisin itse vaikuttaa omiin läheisiin ihmissuhteisiini? Miten ymmärtää paremmin sukupolvien välisiä säröjä ja lisätä hyviä hetkiä?

Kenelle webinaarit on tarkoitettu? Kaikille, jotka haluavat lisätä ymmärrystä sukupolvien välisistä ihmissuhteista ja joiden omassa elämässä tai perhepiirissä mielenterveyden ongelmat ovat ajankohtaisia. Ilmoittautumisohjeet ja tarkemmat kuvaukset webinaarien sisällöistä tulevat lähempänä ajankohtaa.

Kerro mulle!” -raati isovanhemmille
Väestöliiton Sukupolvien sopu -toiminto tuottaa vuonna 2023 kolmen sukupolven oppaan: ”Kerro mulle!”. Opas on tarkoitettu sukupolviaiheisten kysymysten käsittelyyn ja se sopii niin isovanhemman, vanhemman kuin alakoululaisen lapsen luettavaksi. Pienemmän alakoululaisen kanssa on hyvä, että aikuinen tutkii opasta yhdessä hänen kanssaan ja vanhempi alakoululainen voi lukea opasta myös itsenäisesti. Silloinkin on kuitenkin tärkeää, että lapsella on mahdollista puhua oppaan herättämistä ajatuksista yhdessä turvalliseksi kokemansa aikuisen kanssa. Oppaassa käsitellään mm. lapsia hämmentäviä sukupolvisalaisuuksia ja lähi-ihmissuhteiden vaikeuksia. Oppaaseen kootaan lyhyitä tarinoita, joista jokainen käsittelee vaiettua tai muuten haastavaa, mutta toisaalta varsin yleistä ja arkistakin teemaa. Kunkin tarinan loppuun tulee sekä lapsille että aikuisille suunnattuja kysymyksiä ja vastauksia, joihin on koottu tietoa teemoihin liittyviltä asiantuntijatahoilta. Idea oppaan tarpeellisuudesta on noussut esiin isovanhempien kanssa käydyissä lukuisissa keskusteluissa. Moni isovanhempi on tuonut esiin vaikeutensa vastata lapsen kysymyksiin, joista on vaikea puhua ja jotka saattavat avata vanhoja haavoja. Sen vuoksi isovanhemmat ovat toivoneet kolmen sukupolven opasta, joka antaisi samalla heille isovanhempina keinoja puhua vaikeista ja kipeistä asioista sekä auttaisi heitä ymmärtämään paremmin lastenlastensa elämää ja arkea. Lapset ansaitsevat kuulla sukupolvien yli jatkuvan vaikenemisen kulttuurin sijaan rehellistä ja ikätasoista puhetta vaikeistakin asioista.

Hei sinä isovanhempi! Tervetuloa ke 29.3.23 klo 14-15.30 juttelemaan vuonna 2023 kirjoitettavasta kolmen sukupolven oppaasta: ”Kerro mulle!”. Oppaan toimittajat Viivi ja Minna haluavat tapaamisessa kuulla, minkälaisista asioista isovanhempien mielestä oppaassa olisi hyvä puhua. Tapaaminen järjestetään etäyhteyksin Teamsin välityksellä ja siihen tulee ilmoittautua ennakkoon. Keskusteluhetkessä puhutaan sukupolvisuhteista yleisellä tasolla, eikä kenenkään isovanhemman yksittäisiin omiin tilanteisiin voida yhteistapaamisessa keskittyä. Kyselyt ja raatiin ilmoittautumiset minna.oulasmaa@vaestoliitto.fi

Henkilökohtaiset keskustelut työntekijän kanssa toteutetaan etänä (Teams-palvelun kautta) myös koronarajoitusten poistuttua.  Keskustelut ovat maksuttomia ja niitä voidaan järjestää viisi kertaa. Keskustelulle varataan aikaa tunti.
Voit tehdä ajanvarauksen ja saada lisätietoa palveluistamme sähköpostiosoitteesta isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

ISOVANHEMPIEN NEUVONTAPUHELINPALVELU ON PÄÄTTYNYT. Voit esittää kysymyksiä tai kertoa huolistasi lähettämällä viestin sähköpostineuvontaamme isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

Sukupolvien sopu -toiminto ei tarjoa juridista neuvontaa eikä osallistu lapsen huoltajuus -ja tapaamisoikeudellisten kysymysten käsittelyyn.