SHARE-ohjeet tutkijoille

Kynä tutkimusraportin kuvion päällä.

Tervetuloa SHARE-aineiston käyttäjäksi! Näillä ohjeilla SHARE-urasi lähtee käyntiin näppärästi.

Aineiston käyttöönotto

  1. Täytä kansainvälisen SHARE:n kotisivuilla oleva User Statement (linkki) ja lähetä se osoitteeseen share.rdc@utv.nl.
  2. Kun hakemuksesi on käsitelty, pääset lataamaan aineiston dataportaalissamme (linkki). Käsittelyyn menee yleensä muutama arkipäivä.
  3. Valmista! Nyt pääset käyttämään SHARE-aineistoa. Alkuun pääseminen helpottuu kuitenkin huomattavasti alla olevien vinkkien avulla. Erityisesti kannattaa hyödyntää readSHAREa aineiston valmistelussa.

Vinkkejä ja materiaalia aineistoon tutustumiseen

Nämä ohjeet koskevat suurelta osin 7. aallon käyttöönottoa, koska se on ensimmäinen aalto, jossa Suomi on mukana. Mikäli haluat tutustua aiempiin tutkimusaaltoihin, kannattaa tutustua dokumentaatioon SHARE:n omilla sivuilla (linkki).

Suosittelemme käyttämään varsinaisia kyselylomakkeita, mutta kysymyksiin voi tutustua myös yksinkertaistetun lomakkeen avulla. Katso myös kappale 13 julkaisuoppaasta (s. 21–26) yleiskuvan luomiseen ja Wave 7 Flowcharts -sivu (linkki SHARE:n sivulle) reitityksen ymmärtämiseen.

2. readSHARE

Mikäli käytössäsi on Stata, pääset helpoiten käyntiin readSHARE:lla. Sen avulla saat nopeasti luettua datan Stataan, yhdistettyä moduuleita, imputoitua vastauksia aiemmista aalloista ja kotitalouden toiselta vastaajalta ja muuta vastaavaa. Noudata tässä do-filessä olevia ohjeita, niin saat readSHAREn tekemään raskaat työt puolestasi ja pääset keskittymään itse tutkimukseen. 

3. Tutkimusaallot

Jos aiot tehdä maavertailuja, suosittelemme lataamaan kaikkien tutkimusaaltojen aineistot. Näin saat täydennettyä aiemmissa aalloissa annetut vastaukset kaikille vastaajille. 

Nyt julkaistu seitsemäs tutkimusaalto keskittyy vastaajien elinkaariin.  SHARELIFE-haastattelu on toteutettu joillekin vastaajille muissa maissa jo kolmannessa aallossa. 

4. Mitkä kysymykset on kysytty keneltäkin vastaajalta? 

Vastaajilta kysyttävät kysymykset riippuvat kahdesta asiasta: onko kyseistä henkilöä haastateltu aiemmin ja kenestä kotitalouden jäsenestä on kyse. 

Seitsemännessä aallossa kaikki suomalaiset ovat mukana ensimmäistä kertaa, joten voit varmistua siitä, onko kysymys kysytty suomalaisilta 7. aallossa tarkistamalla tiedostosta Who gets which questions (Microsoft Excel -tiedosto) sarakkeen G arvon. Toisin sanoen sarake “Sharelife-plus baseline respondent (who never participated before)” saa arvon 1 tai 0. Jos jotain suomalaisille esitettyä kysymystä ei ole kysytty vastaajilta tässä aallossa, on se kysytty aikaisemmin, yleensä sillä kerralla, kun vastaaja on osallistunut tutkimukseen ensimmäistä kertaa tai 3. aallon yhteydessä. 

Kaikkia kotitaloutta koskevia kysymyksiä ei myöskään kysytä molemmilta kotitalouden jäseniltä, mikäli molemmat puolisot on haastateltu. Lue lisää julkaisuoppaan (PDF) kohdasta 9 Type of Respondents (s. 1213). 

5. Otanta

SHARE:n otanta Suomessa tehdään ositettuna satunnaisotantana väestörekisteristä. Otannassa käytetään otospisteinä postinumeroalueita. Otos kattaa koko Suomen niin, että kohdeväestöön kuuluvia henkilöitä haastatellaan suhteessa väestön määrään eri maakunnissa ja kaupungistumisasteissa. Jokaisella kohdeväestöön kuuluvalla henkilöllä on mahdollisuus tulla poimituksi otokseen. Voit lukea lisää kaikkien maiden otannasta SHARE:n oppaasta (PDF-tiedosto).

SHARE-sivujen usein kysytyt kysymykset (FAQ) auttavat myös monessa pulmassa. 

Kaikkiin SHARE-aineistoa koskeviin kysymyksiin vastaavat: 

SHARE-central, info (at) share-project.org
Miika Mäkimiika.maki@vaestoliitto.fi