Seksuaalioikeuksien vahvistaminen

Väestöliittolaisia lähdössä Pride -kulkueeseen kesällä 2019.
Väestöliittolaisia lähdössä Pride -kulkueeseen kesällä 2019.

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä ihmisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta.

Väestöliitto haluaa, että jokaisella ihmisellä on tasavertaiset seksuaalioikeudet ja jokainen voi toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Haluamme kaikille samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa seksuaalisuuttaan turvallisesti ja nautinnollisesti.

Seksuaalisuus on olennainen ja arvokas osa ihmisyyttä, joka kehittyy läpi elämän. Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilön oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista.

Vaadimme etenkin nuorten sekä heikoimmassa asemassa olevien seksuaalioikeuksien vahvistamista. Seuraamme ja edistämme niiden toteutumista Suomessa, Euroopan Unionissa ja globaalisti kehitysyhteistyön kautta. Kenenkään seksuaalioikeuksia ei saa heikentää ja seksuaalista häirintää ja väkivaltaa tulee karsia voimakkaasti.

Seksuaalioikeuksien toteutumista vastustetaan maailmanlaajuisesti yhä enemmän. Erilaiset ryhmittymät pyrkivät heikentämään erityisesti ihmisten oikeutta päättää omasta lapsiluvustaan ja ihmissuhteistaan. Me olemme tämän liikkeen vastavoima.

Suomessa seksuaalioikeuksien vahvistamiseksi vaikutetaan translain sisältöön, raskaudenkeskeytyslain uudistamiseksi ja sijaissynnytyskeskustelun käynnistämiseksi. Toimimme myös sen puolesta, että nuorten maksuton ehkäisy laajennettaisiin koskemaan kaikkia Suomen kuntia. Tavoitteenamme on myös, että kuukautiskivut huomioitaisiin herkemmin ja tarkemmin tyttöjen terveydenhoidossa.